E-vitamin (tokoferol)

Sokan küzdenek felnőttkorban ekcémás vagy aknés bőrrel, ahogy én is. Gyűjtöm az információkat, és saját magamon próbálgatom a kezelési lehetőségeket. Több cikkben is olvastam az E-vitamin jótékony hatásáról aknés bőr vagy atópiás dermatitisz esetén. Persze ez pont két olyan bőrállapot, ahol nem ennyire egyszerű a megoldás, de a vitamin jó kiegészítés lehet. Én 200 mg alfa-tokoferol-acetátot szedek naponta, emellett a kedvenc természetes E-vitamin forrásom a mandula.

20161227_100748

Az E-vitamin elsősorban a membránkomponensek védelmében fontos antioxidáns. Képes megakadályozni a több kettős kötést tartalmazó zsírok oxidációját, és képes a szabadgyökök közömbösítésére. Gyulladásgátló hatása is ismert.

Néhány PubMed találatot megosztok azok számára, akiket ez részletesebben érdekel:
A gyulladásgátló hatás és a hatásmechanizmus részletesen ezekben a cikkekben is megtalálható: Singh and Jialal 2004Reiter et al. 2007.
Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a szájon át szedett E-vitamin jótékony hatással van az aknés bőr állapotára. A szérum alacsony E-vitamin szintjének ugyanis szerepe lehet a tüntetek súlyosbodásában (Ozuguz et al. 2014El-Akawi et al. 2006).
Egy klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a szájon át szedett E-vitamin hatására (400 NE, 4 hónapon át) az atópiás dermatitiszes betegek tünetei javultak (Jaffary et al. 2015).
Egy klinikai vizsgálat szerint az E-vitamin szint emelkedése a bőrben 2-3 hét rendszeres szedés után mérhető  (Ekanayake-Mudiyanselage et al. 2004).

Ha vitamint vásárolunk patikában, étrend-kiegészítő helyett válasszunk inkább gyógyszerként forgalomba hozott terméket, ha elérhető. Miért? Ezért: “Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján.” (forrás: OGYÉI)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s