Olajat zsíros bőrre?

Régen azt gondoltam, hogy ha zsíros és fénylő a bőröm, akkor inkább olajmentes készítményekkel kell ápolnom. Ma már másképp gondolom. Az arcomra tiszta növényi olajkeverékeket is használok, és nem lett zsírosabb a bőröm tőle. Sőt, a faggyútermelésem teljesen elfogadhatóvá vált egy ideje. Nem azt mondom, hogy teljesen matt egész nap, de púder nélkül is tudok létezni. És milyen boldogan! 🙂 Miért működik az olaj a zsíros bőrön?

20170115_091608

A faggyú (sebum) triglicerideket, szabad zsírsavakat, viasz észtereket, koleszterint, ceramidot, és szkvalént tartalmaz (Zouboulis et al., 2007). Szerepe van a bőr védelmi funkciójában és csökkenti a transzepidermális vízvesztést (transepidermal water loss, TEWL). Ha a bőrünket állandóan erős tenzideket tartalmazó kozmetikumokkal tisztítjuk, akkor mindig ezt a védőréteget távolítjuk el. Amíg nem termelődik újra ez az olajos réteg, addig a bőrünk ki van téve a fokozott vízvesztésnek. Kialakul egy védelmi réteg nélküli dehidratált bőr, ami emiatt sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb. Ezért fontos a bőr hidratálása és az eltávolított faggyú pótlása.

Az eltávolított olajréteg pótlására könnyen beszívódó, nem komedogén olajokat használok (jojoba és szőlőmagolaj mindig van a saját arcápoló szérumomban). A kókuszolaj komedogén, azaz eltömíti a pórusokat, ezért aknés bőrre nem ajánlják. Nem próbáltam még. 🙂

Két dolog miatt nagyon szeretem a tiszta növényi olajkeverékeket. 1) A növényi kivonatok biológiailag aktív vegyületek halmaza, azaz ha csak egyetlen olajat használok, akkor is rengeteg értékes összetevővel ápolom a bőrömet. 2) Az olajkeverékekbe nem kell sem emulgeátor, sem tartósítószer, mert nem tartalmaznak vizet.
Hátrányuk viszont, hogy egyes olajok könnyen avasodnak, főleg a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazóak (szőlőmag olaj, ligetszépe olaj).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s