Az egyperces pakolás és a bársonyosan puha bőr

Lehet, hogy nem pontosan pakolás (akkor mi?), de meg kell, hogy osszam a legújabb felfedezésemet. Leírom, hogy varázsoltam bársonyosan puha bőrt magamnak. Már nem először. 🙂

Ami szükséges hozzá:

  • kedvenc arcszérum
  • levendula illóolaj
  • kisméretű törölköző
  • meleg víz (optimálisan egy fürdőkádnyi)

20170401_091018

Így csinálom:

  1. A fürdőkádban arctisztítás után meleg vizes törölközővel gyengéden áttörlöm az arcomat, hogy az elhalt hámsejteket és az arctisztító maradékát eltávolítsam.
  2. Az egyik kezembe cseppentek 5 cseppet a szérumból és egy cseppet az illóolajból, majd alaposan összekeverem őket a két tenyerem között.
  3. Felviszem az arcbőrömre az olajat, és letakarom egy percre nagyon meleg, nedves törölközővel. Közben relaxálok. Mély levegőket veszek, hogy teljesen átjárjon a levendula illata. (A nagyon meleg törölköző fontos, mert így a pórusok kinyílnak, a vérkeringés fokozódik, és nagyon gyorsan be tud szívódni az olaj.)
  4. Az egy perc letelte után a törölközőt leveszem az arcomról, kiöblítem, és az olaj maradékát óvatosan letörlöm vele. Ennyi. Ezután annyira puha és bársonyos a bőröm, hogy elmondani sem lehet. 🙂

Az a szérumom, ami erre a célra nagyon bevált, szőlőmag olajat, körömvirág olajos kivonatát és levendula illóolajat tartalmaz.

Illóolaj estében is fontosnak tartom, hogy mindig jó minőségűt használjatok bőrápolásra. Megéri. Ami túl olcsó, az nem lehet jó!

Hogyan teszem az arcomra a törölközőt, hogy kapjak levegőt?
Megfogom a törölközőt a hosszabbik oldalán lévő két csücskénél. Lefedem vele a számat, úgy, hogy az orrom szabadon maradjon. A két csücskét, amit továbbra is fogva tartok, felviszem a homlokomhoz, és ott összeérintem őket. Ezután engedem el, és elrendezgetem, hogy mindenhol fedjen. Így az orrom szabadon marad, és tudok lélegezni a relaxálás alatt. (Köszi Kriszta az ötletet!)

Advertisements

A titokzatos MCT olaj

Az MCT olaj és a caprylic/capric triglyceride elnevezés is ugyanazt a kozmetikai összetevőt jelenti. Van aki csak frakcionált kókuszolajnak hívja. Rengeteg hagyományos- és natúrkozmetikumban megtalálható. De mi is ez az összetevő valójában?

20170329_123044

Először gyorsan ismételjük át, hogy mik azok a trigliceridek. A trigliceridek a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei, méghozzá azok, ahol a glicerin mindhárom hidroxilcsoportjához kapcsolódik egy-egy zsírsav. A zsírsavakat egy korábbi posztomban már részletesen bemutattam, ha szeretnél róluk többet olvasni, katt ide.

Az MCT jelentése “medium chain triglycerides”, azaz olyan trigliceridek keveréke, ahol a glicerin egységekhez kapcsolódó zsírsavak szénhidrogénlánca közepes hosszúságú. A caprylic/capric triglyceride név alapján az MCT olajban legnagyobb mennyiségben megtalálható két zsírsav be is azonosítható: kaprilsav (C8) és kaprinsav (C10). A trigliceridekhez kapcsolódó zsírsavak pontos összetétele változó, szemléltetésképpen egy MSDS lapot vettem alapul, ott így tüntették fel:

  • kapronsav (C 6:0) max. 2%
  • kaprilsav (C 8:0) 50-80%
  • kaprinsav (C 10:0) 20-50%
  • laurinsav (C 12:0) max. 3%
  • mirisztinsav (C 14:0) max. 1%

A zárójelben szerepló szám azt mutatja meg, hogy hány szénatomot és hány kettős kötést tartalmaz a zsírsav. A C 8:0 jelentése 8 szénatom, nulla kettős kötés.

Az MCT olaj előállítása a kozmetikai iparban leggyakrabban kókuszzsírból történik.

Esszenciális zsírsavak

Mik azok az esszenciális zsírsavak?

A zsírsav egy szénhidrogénláncból és egy karboxilcsoportból álló szerves vegyület. A zsírsavakat alkotó szénhidrogénláncok többfajta hosszúságúak lehetnek, ez alapján megkülönböztethetünk rövid (C2-5), közepes (C6-11) és hosszú szénláncú (C12-26) zsírsavakat. Ha a szénhidrogénlánc nem tartalmaz kettős kötést, akkor telített zsírsavnak nevezzük, ha egy vagy több kettős kötést tartalmaz, akkor egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavnak hívjuk.

20170323_103858(1)

A szervezetünk nem tud bizonyos zsírsavakat előállítani (a kettős kötések speciális elhelyezkedése miatt), ezért ezeket a táplálékkal kell felvennünk. Őket hívjuk esszenciális zsírsavaknak. Az esszenciális zsírsavakat a szervezetünk további vegyületek (pl. membránalkotók, eikozanoidok) szintéziséhez használja fel. Magyarul, nagyon fontosak, hogy jól működjünk. Két zsírsavat tekintünk az ember számára esszenciálisnak, ez a linolsav (LA: linoleic acid) és az α-linolénsav (ALA: alpha linoleinic acid). A szervezetünk a többi szükséges omega-3 és omega-6 zsírsavat ebből a két esszenciális zsírsavból elő tudja állítani, ezért ezek nem esszenciálisak. Linolsavban gazdag olaj a napraforgó-, szója- és tökmagolaj, de nagy mennyiségben megtalálható a búzacsíra és a kukoricacsíra olajában is. Az α-linolénsav főként a lenmag olajában fordul elő nagyobb mennyiségben, de megtalálható a dióban és a repcében is.

Néhány szó az omega zsírsavakról

A telítetlen zsírsavak (unsatured fatty acids) két fő csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. De mit is jelent, hogy omega-3 vagy omega-6?
A zsírsavat alkotó szénatomokat kétféleképpen jelölhetjük. Az egyik lehetőség, hogy a karboxilcsoporttól (cé-ó-ó-há) kezdve számozzuk őket. A másik lehetőség, hogy a görög ábécé betűit használjuk, ekkor az α (alfa) szénatom a karboxilcsoport melletti szénatom lesz, azaz a 2. szénatom. Az ω (omega) mindig a szénhidrogén lánc utolsó szénatomját jelöli. Az ω utáni szám (pl. ω-3) azt mutatja meg, hogy a zsírsav omega végétől számítva hányadik kötés az első kettős kötés. Vegyük a linolsavat példának. Megint rajzoltam. 🙂20170323_101549(1)

A linolsav 18 szénatomot tartalmaz, és kettő darab kettős kötés található benne. A két kettős kötés a kilences és a tizenkettes szénatom után található. A gyakorlottabbaknak: 18:2Δ9, 12. Ebben az esetben a szénhidrogénlánc omega végétől kezdve a hatodik kötés az első kettős kötés, tehát a linolsav az ω-6 csoportba tartozó zsírsav.

Az omega-3 és omega-6 csoportokba több zsírsav is tartozik.

Omega-6 zsírsav például a linolsav, a γ-linolénsav és az arachidonsav is. A linolsav (esszenciális zsírsav) főként növények zsíros olajaiban található, ahogy fentebb említettem, de ismétlésként: napraforgó-, szója- és tökmag-, búzacsíra- és kukoricacsíra olaj. A γ-linolénsav (GLA: gamma linoleinic acid) a táplálékunkban ritkán fordul elő. Nagy mennyiségben a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a borágó (Borago officinalis) magjainak olajában fordul elő. Vigyázzunk, hogy a γ-linolénsavat (ω-6) ne keverjük össze az esszenciális α-linolénsavval (ω-3). Az arachidonsavat a szervezetünk állítja elő a két esszenciális zsírsavból, de állati eredetű táplálék fogyasztásával is bejut a szervezetbe.

Omega-3 zsírsavak közé tartozik például az α-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA) is. Az α-linolénsav (esszenciális zsírsav), ahogy leírtam feljebb, a főként a lenolajban található, az EPA és a DHA leginkább tengeri halakban fordul elő.

Felhasznált irodalom:
A biokémia alapjai (Wunderlich Lívius, Szarka András)
Orvosi biokémia (Ádám Veronika, szerk.)

Természetes ajakápolók

Kipróbáltam néhány terméket, jöjjenek most ők.

BURT’S BEES: Lip shimmer (apricot)20170322_090359

Természetes összetevőket tartalmazó szájfény, 100 % natural felirattal. A fő összetevői a növényi zsíros olajok és viaszok, amik védenek és ápolnak. Intenzív mentol ízű, ez engem meglepett az elején. Mintha rágó lenne a számban, annyira érezni. A színe selymesen fénylő, nem intenzív, viszont nem is tartós. A gyártó honlapja szerint 11 árnyalatot készítettek, tehát lehet miből válogatni. Ha túl sokat használok belőle, akkor megül a szám redőiben. Azt gondolom, hogy ez nem a termék hibája. Ezért nem szeretem a hagyományos rúzsokat sem, azok is ezt csinálják. Akinek szép sima szája van, az használja bátran több rétegben, én maradok a leheletnyi mennyiségnél.
Egy gond van vele, hogy a színanyagok között szerepel a kármin is. A kármint pedig porított bíbortetűkből állítják elő (azaz meg is ölik az állatokat). 😦 Gyakran használják ezt az anyagot, mint természetes festéket. Élelmiszerekben E 120 kóddal jelölik, kozmetikumokban pedig így találkozhatunk vele: CI 75470. Attól, hogy valami természetes kozmetikum, még tartalmazhat olyan összetevőt, amit nem szívesen használunk magunkon. Ezért az összetevők listáját érdemes alaposan megnézni. Leginkább vásárlás előtt. 🙂

Ingredients: ricinus communis (castor) seed oil, helianthus annuus (sunflower) seed oil, cera alba (beeswax), euphorbia cerifera wax, mentha piperita (peppermint) oil, lanolin, theobroma cacao (cocoa) seed butter, copernicia cerifera wax, butyrospermum parkii (shea) butter, fragaria ananassa (strawberry) seed oil, prunus armeniaca (apricot) kernel oil, ribes nigrum (black currant) seed oil, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, sambucus nigra (elderberry) seed oil, tocopherol, canola oil, glycine soja (soybean) oil.
+/-: mica, iron oxides, carmine, alumina, titanium dioxide

Alverde: Lippenpflege Zarter Schimmer20170322_090531

Ez az a szájfény, amire azt mondom, hogy bársonyosan puha. Vagy selymesen? Tényleg nagyon jó használni. Lágy csillogást ad, emellett nagyon enyhe gyümölcsös illatú. Nincs más, csak a hosszan tartó puhaság. Az összetevők itt is főként növényi olajok, viaszok, amik ápolják és védik a kiszáradástól a bőrt. Mellékesen megjegyzem, hogy kármint ennél a terméknél is használnak, a CI kódról beazonosítható.

INCI: ricinus communis seed oil, simmondsia chinensis seed oil*, cocos nucifera oil*, candelilla cera, cera alba, butyrospermum parkii butter*, copernica cerifera cera, brassica campestris seed oil, aroma, calcium aluminum borosilicate, limonene, linalool, mica, prunus amygdalus dulcis oil, silica, tin oxide, tocopherol, CI 75470, CI 77891
(* biogazdálkodásból származó)

Coconutoil Cosmetics: Argan LipBalm20170322_090627(1)

Végül jöjjön egy színtelen ajakápoló, egy kókuszolaj alapú termékcsaládtól. Nagyon könnyen olvadó formula, a fényes és selymes hatás azonnali, viszont így nem annyira tartós hatású, mint egy szilárdabb formula. A fürdőszobapolcomon tartom, így mindig tiszta kézzel nyúlok bele, hogy a bacik véletlenül se tudjanak elszaporodni (vizet tartalmaz, de E-vitaminon kívül nincs benne más tartósítószer, így jobb óvatosnak lenni). Leggyakrabban este lefekvés előtt használom.

Összetevők: kókuszolaj, méhviasz, kakaóvaj, sztívia, víz, természetes E-vitamin, argán illóolaj

Szőlő és zsálya

Primavera üzletben jártam a Mammutnál, ahol lehetőségem volt kipróbálni néhány terméket. Az üzletben a hölgy nagyon kedves és segítőkész, jó így vásárolni, hogy azt érzem, rám figyelnek. A termékek Natrue által minősített kozmetikumok, többfajta bőrállapot kezelésére kínálnak megoldásokat. Az arcápolási termékcsaládok: revitalizáló arcápolás, hidratáló arcápolás, kiegyensúlyozó arcápolás, arcápolás érzékeny bőrre. Az én arcbőrömre a zsályás-szőlős (kiegyensúlyozó) termékcsaládot javasolta a hölgy. Nem lepődtem meg. 🙂 Kaptam egy fluid mintát, ezt fogom használni a következő napokban, kíváncsi vagyok, hogy vajon a bőröm szeretni fogja-e.

Primavera: Zsálya-szőlő hidratáló krémes fluid

20170309_132437

Lecsavarva a kupakot azonnal érezhető a gyógynövények illata. A kozmetikusom szerint nem kellemes. Szerintem az, de nem vagyunk egyformák. Az állaga selymes és könnyű, mint amilyet egy fluidtól várunk. Kipróbálás után gyorsan beszívódik a bőrbe, és enyhe gyógynövényes illatot hagyva puhítja és simítja a bőrt. A hosszabb távú tapasztalatokkal majd frissítem a bejegyzést. Napi kétszer kellene használnom az ajánlás szerint, de ezt azért nem ígérem. Majd meglátjuk. Remélem Ti a gyógyszerekkel nem így csináljátok, hanem rendesen beszeditek… 🙂

20170309_133626(3)

És akkor jöjjön a lényeg, az összetevők. Mert anélkül nem teljes a kép. A Primavera honlapjáról bemásolom ide a fluid összetevőit. Csupa értékes növényi olaj és kivonat, plusz néhány segédanyag. Nekem tetszik. Ha lehetne módosítani, akkor a napraforgó olajat és az olíva olajat lecserélném még több szőlőmagolajra.

Zsálya-szőlő hidratáló krémes fluid
Összetevők: víz, glicerin* bio, zsályavíz* bio, alkohol* bio, repceolaj* bio, rizsliszt, napraforgó olaj* bio, oliva olaj* bio, jojoba olaj* bio, vadrózsaolaj* bio, szőlőmag olaj* bio, olívaolaj* bio, glicerin-sztearin-citromsavészter, cetearylalkohol, zsályakivonat* bio, szőlőmagkivonat* bio, fűzfakéregkivonat, körömvirágkivonat* bio, aloe vera kivonat* bio, édesgyökérkivonat* bio, kamillakivonat* bio, indiai citromfűkivonat* bio, természetes E vitamin, levulinsav, nátriumanisat, xanthán, tejsav, citrál, gerániol, limonene, linalool (*bio=ellenőrzött biológiai termelésből)

Hogy teljes legyen a kép, ugyanebből a termékcsaládból idemásolom még az arcvíz és a tisztító gél összetevőit is.

Zsálya-szőlő arcvíz
Összetevők: víz, alkohol * bio, boszorkány mogyoró * bio, glicerin * bio, borsmenta-víz * bio, zsálya víz * bio, szőlőmag kivonat * bio, fűzfakéreg-kivonat, kamilla kivonat * bio, zsálya kivonat, * bio, 100%-os tisztaságú illóolaj, illóolaj a zsálya * bio, édesgyökér kivonat, * bio, aloe vera kivonat * bio, Lemon Grass kivonat * bio, zöld tea kivonat, * bio, levendulaolaj * bio, xantán (*bio=ellenőrzött biológiai termelésből)

Zsálya-szőlő tisztító gél
Összetevők: víz, alkohol* bio, glicerin* bio, cukortenszid, zsályavíz* bio, borsmentavíz* bio, xanthán, poliglicerinlaurát, szőlőmagkivonat* bio, zsályakivonat* bio, hamameliszkivonat* bio, fűzfakéregkivonat*bio, lávaföld, kamillakivonat* bio, 100% természetes illóolajok, zsálya illóolaj* bio, aloe vera kivonat* bio, lándzsás útifűkivonat* bio, indiai citromfűkivonat* bio, levendula illóolaj* bio, tejsav, citrál, limonene, linalool (*bio=ellenőrzött biológiai termelésből)

Hurrá, tavasz van!

Itt a tavasz, napsütötte délutánokon egyre többet napozhatunk, ezért összefoglalom, hogy mit lehet tudni az UV sugarakról. Korainak tűnhet a poszt, de engem már foglalkoztat a kérdés. A legfőbb konklúzió persze az, hogy megfelelő UV szűrőt tartalmazó kozmetikum nélkül ne napozzunk nyáron. Bevallom, én már ilyenkor is használok fényvédős készítményt, elsősorban azért, hogy ne jelenjenek meg a pigmentfoltok az arcomon. És ugye van egy gyógyuló seb az arcomon, azt pedig óvom, nehogy egyetlen UV sugárnyaláb is elérhesse.

spf50

A Napból érkező UV sugarak kb. 95%-a az UV-A tartományba (320-400 nm) esik. Mivel ez a sugárzás gyakorlatilag akadálytalanul juthat el a Föld felszínére, így ez éri a bőrünket a legnagyobb mennyiségben. Az UV-B tartomány (290-320 nm) jelentős részét az ózonréteg elnyeli. Az UV-A és az UV-B sugárzásnak is szerepe lehet a bőrrák kialakulásában. Az UV-C tartományt (100-290 nm) a Föld légköre teljesen elnyeli, ezért nem éri el a bőrfelszínünket.

A napvédő faktor (SPF) az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. Az UV-A sugárzás elleni védelem mértékéről az UVAPF (vagy PPD) szám alapján következtethetünk. Az UVA jelet fel lehet tüntetni a címkén, ha az UV-A védelem és a napvédő faktor hányadosa nagyobb 1/3-nál (azaz megfelel az európai ajánlásnak).uva

Minősített bio- és natúrkozmetikumokban a fizikai fényszűrők használata engedélyezett (titán-dioxid és cink-oxid). Ezek nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felületén maradva visszaverik, szétszórják a sugarakat.

Az UV sugárzás bőrre gyakorolt hatásai összefoglalva:

  • DNS károsítás, bőrrák (melanoma, photocarciogenesis):
    • UV-B: a DNS-t közvetlenül károsítja (pirimidin dimerek keletkeznek), ez genetikai mutációt okozhat, ami bőrrák kialakulásához vezethet
    • UV-A: a DNS-t közvetve károsítja (szabadgyökök keletkezését indukálja), ez vezethet bőrrák kialakulásához
  • Pigmentképzés: UV-A hatására azonnali pigmentáció jön létre, a melanocitákban a színtelen premelanin oxidálódik. UV-B hatására a melanin szintézis stimulálódik, a melanoszómák száma megnő, ennek hatására fogunk tartósan barnulni.
  • Erythema: leginkább az UV-B sugárzás hatására kialakuló bőrpír a hámsejtekben lévő nukleinsavak sérülése miatt, illetve a sérülés következtében felszabaduló anyagok toxikus hatása miatt. Mélyebb bőrrétegekben gyulladás is kialakulhat.
  • Photoaging: a bőr öregedése felgyorsul az UV-A sugárzás következtében.
  • D-vitamin szintézis: UV-B hatására 7-dehidrokoleszterinből D3-vitamin keletkezik.
  • Kollagén rostok károsodása.

Néhány fényérzékenyítő hatású gyógynövény, ezek használatát kerüljük a napfénynek kitett bőrön:

  • orbáncfű (Hypericum perforatum)
  • gránátalma magolaj (Punica granatum)
  • egyes citrusfélék illóolajai (citrom, narancs, bergamott…, de az előállítás módja befolyásolja ezt)
  • verbéna olaj  (Aloysia triphylla)

Rövidítések:
SPF (sun protection factor): az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik
UVAPF (UVA protection factor): az UV-A sugárzás elleni védelem mértékét jelöli
PPD (persistent pigment darkening): az UV-A sugárzás elleni védelem mértékét jelöli

Vonatkozó irodalom:
Pigmentált elváltozások differenciáldiagnosztikája, 2011 (Remenyik Éva)
Essential Oil Safety, 1995 (Robert Tisserand, Rodney Young)