A titokzatos MCT olaj

Az MCT olaj és a caprylic/capric triglyceride elnevezés is ugyanazt a kozmetikai összetevőt jelenti. Van aki csak frakcionált kókuszolajnak hívja. Rengeteg hagyományos- és natúrkozmetikumban megtalálható. De mi is ez az összetevő valójában?

20170329_123044

Először gyorsan ismételjük át, hogy mik azok a trigliceridek. A trigliceridek a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei, méghozzá azok, ahol a glicerin mindhárom hidroxilcsoportjához kapcsolódik egy-egy zsírsav. A zsírsavakat egy korábbi posztomban már részletesen bemutattam, ha szeretnél róluk többet olvasni, katt ide.

Az MCT jelentése “medium chain triglycerides”, azaz olyan trigliceridek keveréke, ahol a glicerin egységekhez kapcsolódó zsírsavak szénhidrogénlánca közepes hosszúságú. A caprylic/capric triglyceride név alapján az MCT olajban legnagyobb mennyiségben megtalálható két zsírsav be is azonosítható: kaprilsav (C8) és kaprinsav (C10). A trigliceridekhez kapcsolódó zsírsavak pontos összetétele változó, szemléltetésképpen egy MSDS lapot vettem alapul, ott így tüntették fel:

  • kapronsav (C 6:0) max. 2%
  • kaprilsav (C 8:0) 50-80%
  • kaprinsav (C 10:0) 20-50%
  • laurinsav (C 12:0) max. 3%
  • mirisztinsav (C 14:0) max. 1%

A zárójelben szerepló szám azt mutatja meg, hogy hány szénatomot és hány kettős kötést tartalmaz a zsírsav. A C 8:0 jelentése 8 szénatom, nulla kettős kötés.

Az MCT olaj előállítása a kozmetikai iparban leggyakrabban kókuszzsírból történik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s