Dr. Blázovics Anna válaszai natúrkozmetikumokkal és táplálkozással kapcsolatos kérdéseimre

Kérem, egy pár szóval mutatkozzon be! Mivel foglalkozik jelenleg?

Nevem Blázovics Anna, szakmám szerint biokémikus, az orvostudomány doktora, habilitált egyetemi tanár vagyok, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet korábbi igazgatója, jelenleg professzora, a Budapesti Corvinus Egyetem c. egyetemi tanára.

Részt veszek a „Gyógynövények a kozmetikában” című tantárgy oktatásában, tekintettel annak orvos- és gyógyszerész-biokémiai vonatkozásaira. Kutatási témám közvetve kapcsolódik a kozmetikához, mivel munkatársaimmal a természetes hatóanyagok jelentőségét tanulmányozzuk a redox-homeosztázis változására.

A gyógynövényeket tartalmazó kozmetikumok egyre népszerűbbek. Hogy látja ezt a folyamatot? Észrevehető az elmozdulás a tudományban vagy az oktatásban?

Valóban megnövekedett a gyógynövénytartalmú kozmetikumok kereslete. Mondhatnánk azt is, hogy reneszánszát éli a gyógynövények kozmetikumokban történő alkalmazása. Ugyanakkor – véleményem szerint – sajnos még mindig nagyon messze vagyunk az optimális alkalmazástól. Nem a magas szintű oktatással és nem a kutatással van baj, hanem a rossz reklámokkal és a helytelen alkalmazásokkal. Sajnos nagy késéssel, vagy nem mindig jutnak át az új eredmények a gyártókhoz, és a fogyasztókhoz. Sokszor a gyors meggazdagodás reményében állítanak elő készítményeket, majd nagy hírveréssel terítik azokat a piacon. Nem kívánok semmit sem reklámozni, de felhívom a figyelmet azokra a készítményekre, amelyek sok éve, vagy évtizedek óta vannak forgalomban.

A vásárlók információi sokszor szegényesek a készítményekkel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy szakembertől, azon belül orvostól, gyógyszerésztől, kozmetikustól, vagy a „szomszédasszonytól”, netán az internet valamelyik marketing honlapjáról jutnak hozzá a kívánt ismeretekhez.

IMG_20170313_141826_037.jpg

Mik lehetnek a növényi kivonatokat magas százalékban tartalmazó kozmetikumok előnyei és veszélyei?

A hátránnyal kezdem. A legveszélyesebb, ha a készítmény ismeretlen származású, ha olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a felhasználók szempontjából egzotikusak, eddig nem találkoztak a gyógynövényekkel. Problémát jelent, ha a biológiailag aktív anyagok allergiás reakciókat váltanak ki. Ha nem a megfelelő drog kerül a készítménybe, vagy a készítményeket hamisítják. Itt gondolni kell a származási helyre, a termesztési körülményekre, a begyűjtés idejére, módjára, de a véletlen vagy szándékos szennyezésekre is. Még sorolhatnék számos más tényezőt, de senkit sem akarok félelemben tartani. Az egyszerűség kedvéért leszögezem, hogy biztonságos helyről kell beszerezni a készítményeket.

20170327_232521(1)

Ha tapasztalati vagy tudományos ismeretek erősítik meg a kivonatok hatásosságát, akkor is óvatosnak kell lenni, mert meg kell különböztetni a kozmetikai célú felhasználás, illetve a bőrgyógyászati alkalmazás szempontjából fontos koncentrációmennyiségeket. Az előnyök akkor jelentkeznek, ha megfelelő szakemberek a kívánt cél érdekében ajánlják a bőrtípus figyelembevételével, kizárva a genetikai vagy szerzett bőrbetegségek miatti kontraindikációkat.

A bőrünk szempontjából lényeges, hogy olyan kozmetikumokat válasszunk, amikben biogazdálkodásból származó növényi összetevők találhatóak?

Ez nem lehet kérdés. Ha agyonpermetezett, agyonvegyszerezett drogokat használnak fel, megvan a veszélye, hogy a növény hatóanyagainak koncentrációjában jelentős változások következnek be, de ami még kellemetlenebb, hogy a kemikáliák is jelen lehetnek a készítményekben, amik semmiképpen nem kívánatosak.

Milyen tévedésekre hívná fel a figyelmemet a gyógynövénytartalmú kozmetikumokkal kapcsolatban?

Attól, hogy valami gyógynövényeket tartalmaz, nem biztos, hogy alkalmas mindenféle bőrtípusban, és egyáltalán nem biztos, hogy a bőrbetegségekkel küszködőknek is megfelel. Ez utóbbit azért fontos tudni, mert vannak olyan betegségek, betegségekhez tartozó bőrtünetek, amelyek csak orvosi beavatkozással gyógyíthatók, mint korábban már érintőlegesen jeleztem. Lehet, hogy a külsőleges kezelés nem elegendő, sőt inkább káros. Sok esetben a lokális alkalmazás mellett szisztémás kezelésre is szükség van. Tudni kell, hogy valójában mi hiányzik a hatásosság szempontjából. Vitaminhiányt nem pótolhat más, mint a hiányzó vitamin. Tévedés, hogy az „antioxidánsok” mindenre jók. Az antioxidáns tulajdonság számos bioaktív hatóanyag esetében in vitro igazolható, azonban koncentrációtól függően prooxidánsokká válhatnak az antioxidánsok.

Fontos tudni, hogy például az illóolajokban gazdag készítmények allergizálhatnak, szabadgyökös folyamatokat válthatnak ki, még akkor is, ha mellettük „antioxidánsok” vannak, ugyanis az úgynevezett antioxidánsok a szabadgyökös reakciók megfékezésével, a gyökök scavengelése, azaz a befogása alatt szabad gyökökké válnak. Az antioxidánsokból keletkező szabad gyökök és a radikális szabad gyökök között a reakciósebességben van különbség.

A növényi hatóanyagok széles tárháza áll rendelkezésre, de tudni kell, hogy mit alkalmazhatnak nappali vagy éjszakai krémekben, mit használhatnak fürdőkben, a testszagok elfedésében, a szőrzet eltávolításban vagy a haj megerősítésben. Gyakran előfordul, hogy a kellemes illat a bőrre kerülve megváltozik, jellegtelenné, vagy visszataszítóvá válik. Rövidre fogva, semmit sem szabad túlzásba vinni, a gyógynövénytartalmú kozmetikumok használatát sem.

Az aknés/szeborreás és az ekcémás bőr gyógynövényekkel történő kezelésében Ön milyen jövőt lát? Vannak új irányok a kutatásban?

Különbséget kell tennünk a kérdésben szereplő betegségek kezelését illetően. Röviden jellemezve, az acne sedülőkorban, a seborrhoeás dermatitis minden életkorban jelentkező bőrbetegség. A seborrhoea a hajas fejbőr, az arc, mellkas, hátrészeken fordul elő, de az egész testre is kiterjedhet. Malassezia gombák elszaporodása jellemzi a seborrhoeát. A seborrhoea nem gyógyítható, csak kezelhető. Az acne a fiatalok közel 80%-át érinti. Az arcon kívül több testtájon is megjelenhet, pl. a faron, combokon. Az acne gyógyítható.

A szeborrea két típusa az olajos szeborrea (seborrrhoea oleosa) és a korpás szeborrea (seborrhoea sicca) egészen más típusú kezelést igényel. Az olajos típusnál a bőr koptatása, radírozása, zsírtalanító, illetve faggyúmirigy-működést szabályozó készítmények alkalmazása, friss levegőn tartózkodás, a dohányzás mellőzése, bizonyos gyógyszerek elhagyása, okozhat javulást. A korpás változatban is szükséges az életforma-változtatása. Bőrkoptatás, radírozás, gyulladáscsökkentő gyógynövényteákból borogatás (pl. zsurlófű, fekete nadálytő, cickafark, levendula, kakukkfű) és B-vitamint tartalmazó készítmény (kefir, gabonafélék) alkalmazása.

Az akne betegség súlyossága is változó. Az androgénhormonok szintjének növekedése és a Propionibacterium acnes burjánzása befolyásolja. Táplálkozásnál ellenjavallt a dió, mogyoró, olajos magvak, csokoládé, fűszeres ételek fogyasztása. Tisztálkodásnál fontos a semleges pH-jú, folyékony szappan használata. A hámlasztó, szárító krémek alkalmazása. A súlyosság figyelembevételével akár naponta többször is szükséges lokális antibiotikum-kezelés oldatban, krém vagy gél formájában. A zárt comedokat meg kell nyitni és ki kell üríteni, de ha nem szakszerűen végzik a bőr tisztítását, a nyomkodással felülfertőzhetik, és csúnya hegek maradnak a nyomán. Lányoknál meggondolandó az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló készítmények alkalmazása, de kizárólag orvosi javallatra a súlyos mellékhatásokra figyelve. Az UV-besugárzás (szolárium) a hámlás révén segíti a comedok kiürülését, azonban a hosszan tartó UV-kezelés fokozza a faggyútermelést. Az UV sugárzás öregíti a bőrt. Az acne betegség általában a serdülőkor után meggyógyul, de a bőr és a haj fokozott zsírosodása és korpásodása gyakran megmarad. Ezért speciális samponok, szappanok ajánlottak. Ezek a bőrbetegségek a comedok kiürítést és a bőr megtisztítását követően a gyulladt területek megnyugtatására gyógynövénykészítményekkel lokálisan kezelhetők. A készítményekben a flavonoidokban és terpenoidokban gazdag gyógynövények jöhetnek szóba. E vegyületcsoportok hatásossága azonban igen változatos előfordulásuk miatt jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

Az ekcémának sok fajtája van. Az atópiás eredetű ekcéma a magyar lakosság 5-15%-át érinti. Az atópiás ekcéma (genetikai eredetű, veleszületett hajlam) már csecsemőkorban jelentkezik. Mindenképpen orvosi ellátást igényel. Súlyosabb esetben asztma és szénanátha is kialakulhat a bőrtünetek mellett. A gyermekkorban jelentkező ekcéma az immunrendszer hibás működése miatt a táplálkozási faktorok hatására felerősödhet, de bármi más, például állati szőr, toll stb. is kiválthatja. A betegség nem gyógyítható, csak mérsékelhető. A tünetmentesség elérése kizárólag orvosi segítséggel oldható meg. Ebben a bőrbetegségben csak orvos által felírt kenőcsöt szabad használni, a korábban említett bőrtípus és a betegség súlyossága miatt. A bakteriális vagy gombás felülfertőzések miatt különösen fontos a tisztálkodás. Kerülni kell a meleg víz használatát, a hosszas fürdőzést, a lúgos vegyhatású tisztálkodó szereket. Speciális összetételű, hidratáló tusfürdők, kenőcsök jöhetnek szóba. Lokális gyógyszeres kezelések szükségesek.

A táplálkozással hogy tehetjük szebbé a bőrünket? Milyen alapelveket vegyünk figyelembe? Milyen növények fogyasztása lehet előnyős a szeborreás és az ekcémás betegek estében?

A táplálkozás minősége és mennyisége (az éhezés elkerülése) nagyon fontos az egészség megtartásához. A helytelen táplálkozás a bőrünk állapotán meglátszik. Már az ókori kultúrákban, az egyiptomi, a görög-római, az indiai, a kínai és az arab bölcsek is felismerték az elfogyasztott táplálékok életminőséget befolyásoló hatását. Gondolok itt az Ebers papirusz receptjeire, a hippokráteszi, galénoszi tanokra, az Ayurveda útmutatásaira, a kínai Materia Medica feljegyzéseire, az arab Avicenna tanácsaira stb. Lényeges megállapításaik mind a mai napig helytállóak. Ez gyakorlatilag a változatos, a szervezet számára fontos alapanyagok bevitelére, az évszakoknak megfelelő, a fizikai, illetve szellemi leterhelés szerinti szükséglet kielégítésére vonatkoznak. Felhívják a figyelmet a hiányállapotok elkerülésére, az egyoldalú táplálkozás veszélyeire, de a túlkapásokra, a hedonista étkezésekre, a túlzásba vitt fehérje, zsír vagy szénhidrát fogyasztásra. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék étrendbe iktatására. De arra is van utalás, hogy például a gabonaneműek túlzott fogyasztása is betegséget (coeliakia) okozhat! Természetesen nem így szerepelnek szó szerint a tanácsok, de az akkori ismereteknek megfelelő szövegkörnyezetből lehet ezekre következtetni.

IMG_20170506_195816_648

Ma már táplálkozástudományról beszélünk. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek tanácsait meg kell fogadnunk!

Néhány érdekességet szeretnék azonban megemlíteni. A túlzásba vitt ómega-3 zsírsavak bevitele agyvérzéshez vezethet. Erre a legmarkánsabb példa – a bőséges halfogyasztás miatt – az eszkimóknál jelentkező gyakori agyi katasztrófa. A fekete bőrű embereknél a D-vitamin hiánya jelentkezik. A szelénhiányos területeken a szelén pótlásával súlyos mérgezéseket lehet okozni, amint például a népegészségügyi célból megszervezett finnországi szelénpótlások alkalmával tapasztaltak. A túlzásba vitt cékla fogyasztásba ugyanúgy bele lehet halni, mint a túlzásba vitt, szélsőséges vitamin- vagy fehérjefogyasztásba. A céklafogyasztásra vonatkozó „purple colon” betegséget bemutató képet a LAM (Lege Artis Medicinæ) tudományos folyóirat internetes hozzáférésében lehet megtalálni.

Itt meg kell említeni az alkoholt fogyasztóknál alkalmazott ATBC- (The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study, 1994) és a dohányzó és azbeszt hatásának kitett embereknél a CARET- (Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial, 1996) tanulmányokat, melyek jelentős mértékben megnövelték a kezelt csoportokban a halálozási arányt. Az elmúlt évtizedek kutatásai fényt derítettek az okokra. Ugyanis a csupán antioxidáns hatások helyett molekuláris biológiai események zajlanak le. A bioaktív molekulák (A-, E-, C-vitaminok, flavonoidok stb.) befolyásolják a sejten belüli jelátviteli utakat, az idegen szóhasználatban ismert “signal trasduction”-t, ezáltal a sejteket apoptózisba, nekrózisba, proliferációba vihetik, vagyis megbolygatják a sejtek életfolyamatait, és/vagy a sejtek pusztulását, vagy céltalan burjánzását okozhatják.

A trópusokon nem lehet olyan mértékben zsírbő ételeket fogyasztani, mint a hideg sarkvidéki területeken. Nem feltétlenül egészséges a téli hónapokban íztelen, éretlen melegházi, vagy távoli országokból érkező zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, a jól bevált hagyományos, népi megfigyelések és tapasztalatok alapján kialakult étkezési szokások zöldségei gyümölcsi helyett. Hazai lehetőségeket tekintve, gondolok itt az almára, aszalt gyümölcsökre, hagymára, céklára, káposztára, a különféle magvakra és a sok-sok egyéb finomságra akár nyers, akár feldolgozott állapotban.

Előbbi kérdések kapcsán már említést tettem, hogy a szeborrea és az ekcéma örökletes eredetű betegségek, és a környezeti hatások jelentősek a betegség kialakulásában, illetve a tünetmentesség elérésében.

A bőrbetegségek kapcsán feltétlenül kell beszélnünk arról is, hogy a táplálékallergiában és táplálékintoleranciában szenvedők száma világszerte emelkedik. A seborrhoeas és acnes betegek is lehetnek élelmiszerallergiások, míg ekcémások esetében nagyon szoros a kapcsolat a táplálékallergiával, gyakorlatilag a táplálékallergia váltja ki az ekcémát. Hazánkban a fő táplálékallergének: a tehéntejfehérje, a tojás, a szója és a gabonafélék. Táplálékallergiás a felnőtt lakosság kb. 1%-a. A lisztérzékenység gyakorisága kb. 0,5%. A táplálékaverziónak, a táplálék elutasításának azonban pszichés oka van. Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia a tehén húsával, a tehén bőrével, más állatok tejével (pl. kecske), a szójával. Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, tollával. A táplálék által kiváltott allergia jellegzetes tünetei gastoinesztinális (hasmenés, hányás, súlymegállás, reflux, székrekedés), légzőszervi (orrfolyás, akadályozott levegővétel, tüsszentési rohamok, rekedtség, köhögő rohamok), idegrendszeri (viselkedési zavar, migrénes fejfájás, ingerültség), bőrt érintő tünetek (ekcéma, urtikária, dermatitisz), és a legsúlyosabb, a generalizált válaszreakció, az anfilaxiás sokk. Tehát fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a táplálékallergia is okozhat bőrtüneteket.

Ma már tankönyvi adat az alább felsorolt élelmiszerek és anyagok közötti keresztreakció. (A lista nem teljes körű.)

 • parlagfű – uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán
 • nyírfa – alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller
 • pázsitfüvek – rozs
 • őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava
 • kesudió – kakaó, kávé
 • fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi
 • kapor – zeller, üröm, banán
 • hal – az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei
 • diófélék – szezámmag
 • mogyoró – dió, mandula, az összes többi olajos mag
 • pázsitfű pollen – kukorica pollen
 • poratka – rákfélék
 • latex – citrusfélék
 • alma – burgonya, sárgarépa, nyírpollen
 • fokhagyma – vöröshagyma, spárga
 • gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek, pollenjei
 • zöldborsó – hüvelyesek
 • sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó,
 • ananász
 • gabona – az összes többi gabona

A táplálékintolerancia hasonlít a táplálékallergiához, azonban nem vált ki kóros immunreakciót, és pszichés eredetre sem vezethető vissza. Néhány példa:

 • biogén aminok- túlérett sajtok, borok, sonka-, kolbászfélék, savanyú káposzta, egyes halak, csokoládé, füstölt húsok, banán, dió
 • proteináz inhibitor- szójabab, uborka, cékla, földimogyoró, kukorica
 • enziminduktorok- koffein, teofillin, teobromin, alkohol
 • hisztamint felszabadító faktor – eper, mák, mogyoró, füstölt áruk

Az intoleranciát kiváltó élelmiszeripari adalékanyagokra való túlérzékenység a tehéntejfehérje-, tojásfehérje- és szójaallergiához viszonyítva elhanyagolható. Szintén irodalmi adatokra hivatkozom az alábbi felsorolásnál:

 • benzoesav és származékai (tartósítószer) E-210-219
 • tartrazin (ételszínezék) E-102
 • eritrozin (ételszínezék) E-127
 • aszpartam (édesítőszer) E-951
 • ciklamátok (édesítőszer) E-952
 • szorbitok (édesítőszer) E-200-203
 • aceszulfám-K (édesítőszer) E-950
 • glutamátok (ízfokozó anyag) E-620-624

Népi megfigyelések alapján kezdték tanulmányozni a tejtermékek (joghurtok, kefirek) kedvező élettani hatásait. Az ilyen termékeket bőségesen fogyasztó kaukázusi népek magas életkora mindenki számára elérhető vággyá vált. A bizonyítottan hatékony úgynevezett probiotikus baktériumtörzsek az alább felsoroltak.

Bifidobacterium animalis DN 173 010, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Bifidobacterium breve Yakult, Bifidobacterium infantis 35624, Bifidobacterium lactis HN019 (DR10), Bifidobacterium longum BB536, Escherichia coli Nissle 1917, Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus acidophilus NCFM, Lactobacillus casei DN114-001, Lactobacillus casei CRL431, Lactobacillus casei F19, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus casei immunitass, Lactobacillus johnsonnii La1 (= Lactobacillus LC1), Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus reuteri ATTC 55730, Lactobacillus reuteri SD2112, Lactobacillus rhamnosus ATCC 53013, Lactobacillus rhamnosus LB21, Lactobacillus salivarius UCC118, Lactococcus lactis L1A, Saccharomyces cerevisiae (boulardii) lyo, Streptococcus salivarius ssp thermophilus.

Ma már komoly kutatások igazolják, hogy a bélbaktériumkultúrák táplálására is oda kell figyelni. A baktériumokat tápláló úgynevezett prebiotikumok közé tartoznak: cikóriagyökér, gyermekláncfűgyökér, fokhagyma, póréhagyma, aszparágusz, banán, cereáliák.

Végezetül tanácsolom, hogy először, mindenki nézzen körül a szűkebb, tágabb családjában, és ismerje meg a táplálkozással összefüggő tapasztalatokat, gondolkozzon el azon, mi lehet számára hasznos, mit kell kerülnie. Veleszületett bőrbetegségek esetén, vagy olyan betegségekben, ahol bőrtünetek is jelentkeznek (gyulladásos bélbetegség, porphyria cutanea tarda, psoriasis, célzott rákterápiák stb.) feltétlenül forduljanak orvoshoz. Gondoljanak arra, hogy a reklámokban elhangzó antioxidánsok „Janus-arcú” vegyületek! Ajánlatos, hogy bármilyen lokális, vagy szisztémás kezelést megelőzően keressék fel az OÉTI, illetve OGYÉI honlapok gyógynövényekkel foglalkozó oldalait is, ahol kérdéseikre tudományos ismereteken alapuló válaszokat fognak kapni.

Jó egészséget kívánok, és őrizzék meg sokáig bőrük fiatalos jellegét!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s