Kozmetikai összetevő: Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate

Natúrkozmetikumok címkéin gyakran találkozhatunk a polyglyceryl-3 dicitrate/stearate összetevővel, ami egy nem ionos emulgens. A kozmetikai alapanyagokat árusító boltokban különféle márkanéven lehet megvásárolni (Plantemuls vagy TEGO® Care PSC 3). A COSMOS listáján szerepel, így az általuk minősített bio- és natúrkozmetikumok gyártásához is használható.

Plantemuls ábran=3

Tulajdonságai:

  • o/v emulgens
  • HLB érték: 11
  • stabil emulziót képez 3,5 és 8,5 közötti pH-n

A gyártó javaslata szerint krémekben 3% az ideális koncentráció, és az olajfázist célszerű úgy megtervezni, hogy körülbelül 20-35% legyen. Ha lágyabb krémet szeretnénk (lotion), akkor az emulgens és az olajfázis mennyisége is csökkenthető (1,5-3% és 10-25%).

Az emulgeátor önállóan is emulziót képez, de tovább növelhető a stabilitása xantán, vagy segéd emulgeátorok hozzáadásával. A xantán gélt képez a vízben, a segéd emulgeátorok (cetil-alkohol vagy cetil-sztearil-alkohol például) pedig az emulzió kialakításában vesznek részt.

Két krémet készítettem

Az alap mindkettőnél ugyanaz volt: 50 g víz és 16 g olaj. Az első esetben csak Plantemulst tettem hozzá (2 g), a második krémnél pedig a Plantemulson kívül (2 g) még cetil-sztearil-alkoholt is (1,4 g).

20170712_132718-01-01-03

Az első esetben egy tej állagú, nagyon selymes és könnyű emulziót kaptam, a második esetben pedig – köszönhetően a cetil-sztearil-alkohol konzisztencia növelő hatásának – egy viszkózusabb krém lett a végeredmény.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s