Szomódi levendulás – érezni a különbséget : )

Beleszagoltam a kis üvegcsékbe. Mindegyik levendula illóolaj egy kicsit más illatú volt. Az egyik lágyabb, édesebb, a másik karakteresebb és citrusosabb. A Munstead lett a kedvencem. 🙂

20170718_194421(1)
Csukott szemmel ki mondja meg, hogy H-típus vagy Grappenhall?

Tatától nem messze, festői környezetben fekszik a családi vállalkozásként működő Szomódi levendulás. Az 1 hektáros területen Nóri és Józsi bio levendulát termeszt, melyből saját illóolajat és levendulavizet is készítenek. Különlegessége a vállalkozásnak, hogy az egyes levendula fajtákat egymástól elkülönítve termesztik és mindegyikből külön készítenek illóolajat. Így a Szomódi levendulásnál jelenleg ötféle levendula illóolaj kapható az 5 termesztett levendula fajtának megfelelően:

  • Lavandula angustifolia Munstead
  • Lavandula angustifolia Hidcote
  • Lavandula angustifolia Magyar szelektált
  • Lavandula x intermedia H-típus
  • Lavandula x intermedia Grappenhall

A Lavandula angustifolia fajra jellemzőbb az édeskés, lágy illat, a Lavandula x intermedia pedig egy kicsit karakteresebb, frissebb. A fajon belül az egyes fajták illatában is van különbség. A Munstead volt az az illóolaj, aminél azt éreztem, hogy lágy, sima és gömbölyű. (Na ezt fejtsék meg a parfümőrök…)

20170718_193454
Szomódi levendulás

Az illóolaj lepárlása a Szomódi levendulásnál helyben történik. A levendula szedések idejére egy nagy teljesítményű mobil lepárló érkezik az ország másik feléről, és a levágott virágok szinte azonnal feldolgozásra kerülnek.

Amikor kint jártunk a nyílt napon, egy mini lepárló is üzemelt, ahol láthattuk, hogy hogyan válik szét az illóolaj és a víz a desztillálás után. A frissen elkészült levendulaolajnak nagyon különleges illata van.

Józsi és Nóri

A fajta szerinti illóolaj lepárlás teljesen egyedi, én nem is tudok más helyet, ahol így készítenének illóolajat. Ennek az egyik fontos előnye, hogy a vásárlók az illat alapján ki tudják választani a számukra legszimpatikusabb illóolajat. Mindenkinek más az ízlése. Én például régen nem szerettem a levendula illatot, mert mindig szappan ízt éreztem a számban. Ennyit arról, hogy a minőség érezhető. Ha kiskorában mindenki egy jól elkészített tökfőzeléket kóstolt volna, akkor most máshol tartana a világ.. Nem? De egy kicsit elkanyarodtam.. 🙂

A másik nagyon fontos előnye a fajta szerinti illóolaj lepárlásnak, hogy a szakemberek az összetétel ismeretében a legmegfelelőbb illóolajat tudják kiválasztani. Az illóolajokat Nóri és Józsi laboratóriumban megvizsgáltatta, a gázkromatográfiás eredmények a honlapjukon elérhetők évre, fajra és fajtára lebontva. Nagyon jól látszik a két faj (Lavandula angustifolia és Lavandula x intermedia) közötti fő különbség a linalil-acetát és a linalool mennyiségében, illetve, hogy a hibrid fajban a cineol és kámfor mennyisége magasabb.
Az egyes fajták közötti finom különbségeket és a terroir-ból adódó – a Szomódi levendulásra jellemző – egyedi összetételt a hozzáértők kedvükre elemezhetik a dokumentum alapján.

20170728_084414-02
Munstead, 2016

Rövid áttekintés a levendula fajokról

Lavandula angustifolia (vagy L. officinalis): a közönséges, orvosi vagy keskenylevelű levendula, amit francia vagy valódi levendulának is hívnak.

Lavandula latifolia: széleslevelű levendula.

Lavandula x intermedia: a fenti két faj hibridje (lavandinok), az olaját angol levendulaolajnak is nevezik.

Kedvenc képem a Szomódi levendulásról

View this post on Instagram

#szomodilevendulas #mobilephotography

A post shared by Zoltan Vadaszi (@vadaszizoltan) on

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s