Hogyan indítsunk kozmetikai vállalkozást?

Roppant izgalmas időszakot élek meg, és úgy döntöttem, hogy leírom a folyamatot magam és mások számára is. Hogy mi történik éppen?

Elindítom a saját kozmetikai vállalkozásomat!

 

Így kezdődött minden…

Emlékszem, hogy a gyógyszergyár irodájában ülve a munkatársamnak mutattam egy “álom” termékskálát, hogy ehhez hasonló kozmetikumokat szeretnék gyártani. Ez a kép eleinte tényleg csak egy merész álom volt. Aztán telt múlt az idő, és elkezdtem tenni annak érdekében, hogy az álom valóra váljon. Nagyon apró lépésekkel, de elindultam valamerre. Még magam sem tudtam pontosan, hogy merre. Jelentkeztem tanfolyamokra, rengeteget tanultam, olvastam és persze árgus szemekkel figyeltem az arcbőrömet. A fő inspiráció mindig is az volt, hogy a saját bőrömet rendbe tegyem, és rájöjjek a felnőttkori pattanásaim kialakulásának az okára. Rendeltem alapanyagokat, készítettem termékeket, folyamatosan kísérleteztem. Hogy mi az eredménye a sok munkának? A bőröm egyre szebb. Nem tökéletes, de egyre szebb és egészségesebb.

Most itt tartok. Visszafordíthatatlanul ráléptem AZ ÚTRA. Saját kozmetikai vállalkozást alapítottam és hamarosan kaphatóak lesznek a kozmetikumaim! 🙂

Az a célom, hogy másokkal is megosszam a tapasztalataimat, és megismertessem a termékeimet. Roppant módon élvezem a tervezést, a gyártását és a kísérletezést. A pozitív visszajelzések pedig mindig örömmel töltenek el, mert ilyenkor azt érzem, hogy segíteni tudtam. Hozzátettem ahhoz, hogy mások is megtalálják bőrük természetes egyensúlyát és kicsit boldogabban ébredjenek. Mindezt natúr kozmetikumokkal.

kozmetikum tervezés

Hogyan indítottam el a kozmetikai vállalkozásomat? (1. rész)

Cég alapítása: gondos mérlegelés után több szempontot figyelembe véve úgy döntöttem, hogy egyéni vállalkozóként indulok el. Ügyfélkapun keresztül szerencsére minden ezzel kapcsolatos ügyet el lehet intézni, és ez nagyon megkönnyítette a dolgomat. Az elején azt gondoltam, hogy pár kattintás, csak megadok néhány adatot, és kész is a regisztráció. Majdnem így is volt, de azért jópár kérdésnél kértem telefonos segítséget a könyvelőmtől. A vállalkozásom fő tevékenysége a “Testápolási cikk gyártása”, TEÁOR: 2042, további tevékenységem a “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”, TEÁOR: 4791. (Kicsit pontosabban az egyéni vállalkozók 6 jegyű ÖVTJ-kódokból választhatnak, de az első négy szám ugyanaz.)

értesítés

Műhely bérlése: saját gyártóhelyet nem szerettem volna építeni/engedélyeztetni, ezért keresetem egy bérelhető, engedéllyel rendelkező kozmetikumkészítő műhelyt. Miután regisztráltak egyéni vállalkozóként, megkötöttük a szerződést (az adószámom is szerepel a szerződésben).

Kamarai tagság: a kereskedelmi tevékenység végzése miatt kötelező a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a regisztrálás, és az éves díj befizetése. Interneten intézhető a regisztráció, de postára is kell menni.

Látogatás az ÁNTSZ-nél (Népegészségügyi Főosztály)

Ez már komoly téma, a gyártás engedélyeztetése a cél. Telefonon kértem időpontot az illetékes hölgytől, hogy személyesen megbeszélhessük a szükséges teendőket. A találkozó során rengeteg információval és két sárga csekkel gazdagodtam. 😉

20170917_142108

A hölgy részletesen elmondta, hogy mikre van szükségem ahhoz, hogy engedélyezze a gyártást. Alig bírtam jegyzetelni. A helyszíni szemle során többek között ellenőrizni fogja a műhelyt és a szükséges dokumentációt (biztonsági adatlapok, üzemorvosi vizsgálat, szemétszállítási szerződés.. stb.). Szerencsére a gyártóhelyre vonatkozó dolgok rendben lesznek, hiszen egy működő műhelyt fogok bérelni, de azért tisztában kell lennem mindennel, hiszen én vagyok a felelős, hogy az előírásoknak megfeleljek. Ami újdonság volt, hogy munkavédelmi szolgáltató által készített kémiai kockázatértékelést is kell készíttetnem. Nem tudom még pontosan, hogy ez mit takar, de utána fogok nézni. A termékekre vonatkozóan az alábbi pontokat érintettük: TID, CPNP regisztráció és GMP. A termékinformációs dokumentációt (TID) én fogom készíteni saját magam számára. Milyen szerencse, hogy gyógyszerész vagyok.

Az engedélyeztetés menete dióhéjban: a műhelybérleti szerződésemet mellékelve bejelentem a gyártási szándékot a helyi önkormányzatnál. Ők küldenek egy értesítést a Népegészségügyi Főosztályhoz, akik 30 napon belül egy helyszíni szemle során megbizonyosodnak arról, hogy minden szükséges előírásnak megfelelek-e és döntenek arról, hogy megadják-e a gyártási engedélyt.

Folyt.köv.

Megjegyzés: kicsit kutakodtam a leveleim között, és megtaláltam a képet!! 2 éve volt. Azóta mennyi minden történt… Persze a lenti kép is gyökeresen átalakult, mind a termékek tekintetében, mind pedig abban is, hogy teljesen bio/natúr vonalra tértem át.

kozmetikumok

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s