Apró örömök

Készülnek a front címkék a virtuális tervezőasztalon. Olyan szépek lesznek! Nagyon izgatott és boldog vagyok. 😀 Köszi Farm Stúdió. ❤

IMG_20170427_081804_795

Advertisements

Hogyan indítsunk kozmetikai vállalkozást?

Roppant izgalmas időszakot élek meg, és úgy döntöttem, hogy leírom a folyamatot magam és mások számára is. Hogy mi történik éppen?

Elindítom a saját kozmetikai vállalkozásomat!

 

Így kezdődött minden…

Emlékszem, hogy a gyógyszergyár irodájában ülve a munkatársamnak mutattam egy “álom” termékskálát, hogy ehhez hasonló kozmetikumokat szeretnék gyártani. Ez a kép eleinte tényleg csak egy merész álom volt. Aztán telt múlt az idő, és elkezdtem tenni annak érdekében, hogy az álom valóra váljon. Nagyon apró lépésekkel, de elindultam valamerre. Még magam sem tudtam pontosan, hogy merre. Jelentkeztem tanfolyamokra, rengeteget tanultam, olvastam és persze árgus szemekkel figyeltem az arcbőrömet. A fő inspiráció mindig is az volt, hogy a saját bőrömet rendbe tegyem, és rájöjjek a felnőttkori pattanásaim kialakulásának az okára. Rendeltem alapanyagokat, készítettem termékeket, folyamatosan kísérleteztem. Hogy mi az eredménye a sok munkának? A bőröm egyre szebb. Nem tökéletes, de egyre szebb és egészségesebb.

Most itt tartok. Visszafordíthatatlanul ráléptem AZ ÚTRA. Saját kozmetikai vállalkozást alapítottam és hamarosan kaphatóak lesznek a kozmetikumaim! 🙂

Az a célom, hogy másokkal is megosszam a tapasztalataimat, és megismertessem a termékeimet. Roppant módon élvezem a tervezést, a gyártását és a kísérletezést. A pozitív visszajelzések pedig mindig örömmel töltenek el, mert ilyenkor azt érzem, hogy segíteni tudtam. Hozzátettem ahhoz, hogy mások is megtalálják bőrük természetes egyensúlyát és kicsit boldogabban ébredjenek. Mindezt natúr kozmetikumokkal.

kozmetikum tervezés

Hogyan indítottam el a kozmetikai vállalkozásomat? (1. rész)

Cég alapítása: gondos mérlegelés után több szempontot figyelembe véve úgy döntöttem, hogy egyéni vállalkozóként indulok el. Ügyfélkapun keresztül szerencsére minden ezzel kapcsolatos ügyet el lehet intézni, és ez nagyon megkönnyítette a dolgomat. Az elején azt gondoltam, hogy pár kattintás, csak megadok néhány adatot, és kész is a regisztráció. Majdnem így is volt, de azért jópár kérdésnél kértem telefonos segítséget a könyvelőmtől. A vállalkozásom fő tevékenysége a “Testápolási cikk gyártása”, TEÁOR: 2042, további tevékenységem a “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”, TEÁOR: 4791. (Kicsit pontosabban az egyéni vállalkozók 6 jegyű ÖVTJ-kódokból választhatnak, de az első négy szám ugyanaz.)

értesítés

Műhely bérlése: saját gyártóhelyet nem szerettem volna építeni/engedélyeztetni, ezért keresetem egy bérelhető, engedéllyel rendelkező kozmetikumkészítő műhelyt. Miután regisztráltak egyéni vállalkozóként, megkötöttük a szerződést (az adószámom is szerepel a szerződésben).

Kamarai tagság: a kereskedelmi tevékenység végzése miatt kötelező a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a regisztrálás, és az éves díj befizetése. Interneten intézhető a regisztráció, de postára is kell menni.

Látogatás az ÁNTSZ-nél (Népegészségügyi Főosztály)

Ez már komoly téma, a gyártás engedélyeztetése a cél. Telefonon kértem időpontot az illetékes hölgytől, hogy személyesen megbeszélhessük a szükséges teendőket. A találkozó során rengeteg információval és két sárga csekkel gazdagodtam. 😉

20170917_142108

A hölgy részletesen elmondta, hogy mikre van szükségem ahhoz, hogy engedélyezze a gyártást. Alig bírtam jegyzetelni. A helyszíni szemle során többek között ellenőrizni fogja a műhelyt és a szükséges dokumentációt (biztonsági adatlapok, üzemorvosi vizsgálat, szemétszállítási szerződés.. stb.). Szerencsére a gyártóhelyre vonatkozó dolgok rendben lesznek, hiszen egy működő műhelyt fogok bérelni, de azért tisztában kell lennem mindennel, hiszen én vagyok a felelős, hogy az előírásoknak megfeleljek. Ami újdonság volt, hogy munkavédelmi szolgáltató által készített kémiai kockázatértékelést is kell készíttetnem. Nem tudom még pontosan, hogy ez mit takar, de utána fogok nézni. A termékekre vonatkozóan az alábbi pontokat érintettük: TID, CPNP regisztráció és GMP. A termékinformációs dokumentációt (TID) én fogom készíteni saját magam számára. Milyen szerencse, hogy gyógyszerész vagyok.

Az engedélyeztetés menete dióhéjban: a műhelybérleti szerződésemet mellékelve bejelentem a gyártási szándékot a helyi önkormányzatnál. Ők küldenek egy értesítést a Népegészségügyi Főosztályhoz, akik 30 napon belül egy helyszíni szemle során megbizonyosodnak arról, hogy minden szükséges előírásnak megfelelek-e és döntenek arról, hogy megadják-e a gyártási engedélyt.

Folyt.köv.

Megjegyzés: kicsit kutakodtam a leveleim között, és megtaláltam a képet!! 2 éve volt. Azóta mennyi minden történt… Persze a lenti kép is gyökeresen átalakult, mind a termékek tekintetében, mind pedig abban is, hogy teljesen bio/natúr vonalra tértem át.

kozmetikumok

 

Szezámolaj. Ha előkerül a borotva…

Sosem tudtam igazán, hogy milyen kozmetikai terméket használjak, ami megkönnyíti a szőrtelenítés folyamatát és a bőrömnek is jót tesz.

A fürdőkád mellett tartottam hígítatlan szezámolajat, mert az olajos arctisztítást próbálgattam vele. Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy miért ne lehetne kipróbálni a lábam szőrtelenítéshez is. Az eredmény csodálatos lett, így megosztom a tapasztalataimat.

20170813_100809-01

Miért használok szezámolajat szőrtelenítéshez?

 • természetes növényi olaj
 • az olajat alkotó vegyületek ápolják és védik a bőrömet (–> sima, puha bőr)
 • a borotva kiválóan csúszik rajta
 • enyhén gyulladáscsökkentő hatású olaj (–> nem lesz piros, irritált a bőröm)
 • más terméket nem kell használnom mellette
 • olcsó

Mi van a szezámolajban?

 A szezámolajat a szezám (Sesamum indicum L.) magjából sajtolással állítják elő. Az olajban található főbb zsírsavak a következők (Hsu et al. 2013):

 • olajsav (35-50%)
 • linolsav (35-50%)
 • palmitinsav (7-12%)
 • sztearinsav (3,5-6%)
 • palmitoleinsav (<0,5%)
 • γ-linolénsav (<1%)
 • eikozanoidok (<1%)

Az olaj el nem szappanosítható része lignánokat tartalmaz (pl. szezamin, szezamol). Ez a vegyületcsoport felelős a gyulladáscsökkentő hatásért. Emellett a szezámolaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint. Minden bőrtípusra jó, mélyen felszívódik.

Hogyan használom?

Borotválás előtt bekenem a nedves bőrt szezámolajjal. Ha végeztem a szőrtelenítéssel, leöblítem és megtörlöm a lábamat. A beszívódott olajtól a bőrömet rögtön puhának és simának érezem. Az a legjobb, hogy ez még másnap is érezhető.

Hol veszem a szezámolajat?

Natúrkozmetikai webshopból rendelem a bio, hidegen sajtolt szezámmag olajat (Cosmio, Ökokuckó, stb. …).

Nem lesz minden csupa olaj?

Natúrkozmetikai áruházakban lehet kapni pumpás adagolófejet barna gyógyszertári üvegekre. Így sokkal könnyebb adagolni az olajat, és nem fog mindenfelé kifolyni. Patikában általában kétfajta üveg kapható, 18 mm-es vagy 28 mm-es nyakú, én a 18 mm-eshez találtam adagolófejet.

20170811_173542

Annyi hátránya van a olaj használatának, hogy a kád falára rá tud tapadni, ezért gyakrabban kell takarítanom (mondjuk rengeteg olajat használok, nem csak szőrtelenítéshez). A másik hátrány, hogy a borotvát nehezebb tisztára mosni a használat után.

Szomódi levendulás – érezni a különbséget : )

Beleszagoltam a kis üvegcsékbe. Mindegyik levendula illóolaj egy kicsit más illatú volt. Az egyik lágyabb, édesebb, a másik karakteresebb és citrusosabb. A Munstead lett a kedvencem. 🙂

20170718_194421(1)
Csukott szemmel ki mondja meg, hogy H-típus vagy Grappenhall?

Tatától nem messze, festői környezetben fekszik a családi vállalkozásként működő Szomódi levendulás. Az 1 hektáros területen Nóri és Józsi bio levendulát termeszt, melyből saját illóolajat és levendulavizet is készítenek. Különlegessége a vállalkozásnak, hogy az egyes levendula fajtákat egymástól elkülönítve termesztik és mindegyikből külön készítenek illóolajat. Így a Szomódi levendulásnál jelenleg ötféle levendula illóolaj kapható az 5 termesztett levendula fajtának megfelelően:

 • Lavandula angustifolia Munstead
 • Lavandula angustifolia Hidcote
 • Lavandula angustifolia Magyar szelektált
 • Lavandula x intermedia H-típus
 • Lavandula x intermedia Grappenhall

A Lavandula angustifolia fajra jellemzőbb az édeskés, lágy illat, a Lavandula x intermedia pedig egy kicsit karakteresebb, frissebb. A fajon belül az egyes fajták illatában is van különbség. A Munstead volt az az illóolaj, aminél azt éreztem, hogy lágy, sima és gömbölyű. (Na ezt fejtsék meg a parfümőrök…)

20170718_193454
Szomódi levendulás

Az illóolaj lepárlása a Szomódi levendulásnál helyben történik. A levendula szedések idejére egy nagy teljesítményű mobil lepárló érkezik az ország másik feléről, és a levágott virágok szinte azonnal feldolgozásra kerülnek.

Amikor kint jártunk a nyílt napon, egy mini lepárló is üzemelt, ahol láthattuk, hogy hogyan válik szét az illóolaj és a víz a desztillálás után. A frissen elkészült levendulaolajnak nagyon különleges illata van.

Józsi és Nóri

A fajta szerinti illóolaj lepárlás teljesen egyedi, én nem is tudok más helyet, ahol így készítenének illóolajat. Ennek az egyik fontos előnye, hogy a vásárlók az illat alapján ki tudják választani a számukra legszimpatikusabb illóolajat. Mindenkinek más az ízlése. Én például régen nem szerettem a levendula illatot, mert mindig szappan ízt éreztem a számban. Ennyit arról, hogy a minőség érezhető. Ha kiskorában mindenki egy jól elkészített tökfőzeléket kóstolt volna, akkor most máshol tartana a világ.. Nem? De egy kicsit elkanyarodtam.. 🙂

A másik nagyon fontos előnye a fajta szerinti illóolaj lepárlásnak, hogy a szakemberek az összetétel ismeretében a legmegfelelőbb illóolajat tudják kiválasztani. Az illóolajokat Nóri és Józsi laboratóriumban megvizsgáltatta, a gázkromatográfiás eredmények a honlapjukon elérhetők évre, fajra és fajtára lebontva. Nagyon jól látszik a két faj (Lavandula angustifolia és Lavandula x intermedia) közötti fő különbség a linalil-acetát és a linalool mennyiségében, illetve, hogy a hibrid fajban a cineol és kámfor mennyisége magasabb.
Az egyes fajták közötti finom különbségeket és a terroir-ból adódó – a Szomódi levendulásra jellemző – egyedi összetételt a hozzáértők kedvükre elemezhetik a dokumentum alapján.

20170728_084414-02
Munstead, 2016

Rövid áttekintés a levendula fajokról

Lavandula angustifolia (vagy L. officinalis): a közönséges, orvosi vagy keskenylevelű levendula, amit francia vagy valódi levendulának is hívnak.

Lavandula latifolia: széleslevelű levendula.

Lavandula x intermedia: a fenti két faj hibridje (lavandinok), az olaját angol levendulaolajnak is nevezik.

Kedvenc képem a Szomódi levendulásról

#szomodilevendulas #mobilephotography

A post shared by Zoltan Vadaszi (@vadaszizoltan) on

 

Kozmetikai összetevő: Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate

Natúrkozmetikumok címkéin gyakran találkozhatunk a polyglyceryl-3 dicitrate/stearate összetevővel, ami egy nem ionos emulgens. A kozmetikai alapanyagokat árusító boltokban különféle márkanéven lehet megvásárolni (Plantemuls vagy TEGO® Care PSC 3). A COSMOS listáján szerepel, így az általuk minősített bio- és natúrkozmetikumok gyártásához is használható.

Plantemuls ábran=3

Tulajdonságai:

 • o/v emulgens
 • HLB érték: 11
 • stabil emulziót képez 3,5 és 8,5 közötti pH-n

A gyártó javaslata szerint krémekben 3% az ideális koncentráció, és az olajfázist célszerű úgy megtervezni, hogy körülbelül 20-35% legyen. Ha lágyabb krémet szeretnénk (lotion), akkor az emulgens és az olajfázis mennyisége is csökkenthető (1,5-3% és 10-25%).

Az emulgeátor önállóan is emulziót képez, de tovább növelhető a stabilitása xantán, vagy segéd emulgeátorok hozzáadásával. A xantán gélt képez a vízben, a segéd emulgeátorok (cetil-alkohol vagy cetil-sztearil-alkohol például) pedig az emulzió kialakításában vesznek részt.

Két krémet készítettem

Az alap mindkettőnél ugyanaz volt: 50 g víz és 16 g olaj. Az első esetben csak Plantemulst tettem hozzá (2 g), a második krémnél pedig a Plantemulson kívül (2 g) még cetil-sztearil-alkoholt is (1,4 g).

20170712_132718-01-01-03

Az első esetben egy tej állagú, nagyon selymes és könnyű emulziót kaptam, a második esetben pedig – köszönhetően a cetil-sztearil-alkohol konzisztencia növelő hatásának – egy viszkózusabb krém lett a végeredmény.

Illóolajok témakörben Dr. Böszörményi Andrea válaszolt a kérdéseimre

Kérlek, mutatkozz be röviden. Mivel foglalkozol most?

Dr. Böszörményi Andrea vagyok, 2003-ban szereztem gyógyszerész diplomát, azóta dolgozom a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézetében, jelenleg adjunktusként. 2006-ban Farmakognózia és Fitoterápia szakvizsgát tettem, 2011-ben PhD. tudományos fokozatot szereztem.

Kutatói munkám során főként illóolajos növényekkel, illóolaj összetételük gázkromatográfiás analízisével foglalkozom. PhD. munkámat zsálya és levendula fajok, szakgyógyszerészi dolgozatomat üröm fajok fitokémiai értékelése területén készítettem. Jelenleg számos hazai illóolaj előállító és forgalmazó céggel, valamint egyetemi és akadémiai intézettel együttműködésben végzem az illóolajok kémiai vizsgálatát. Szakmai érdeklődésem középpontjában jelenleg az illóolajok mellékhatásaiért felelős komponensek, valamint a központi idegrendszerre ható illóolajok értékelése áll.

Miért használjunk illóolajokat?

Az illóolajok az emberiség történelmének kezdetétől napjainkig jelentős szerepet játszanak a gyógyításban. Az illóolajok hatékonyságát a preklinikai vizsgálatokon túl humán vizsgálati eredmények is igazolják. Ezekben az illóolajok elérték, vagy megközelítették a szintetikus szerek hatásosságát, így alkalmazásuk reális alternatívát jelenthet a mindennapi gyakorlatban.

20170605_101830-01

Az illóolajok hatása szempontjából kiemelt jelentőségű a szaglás. A szaglás rendkívül komplex folyamat, melynek kutatásáért Linda Buck és Richard Axel 2004-ben Orvosi Nobel Díjat kapott. A lényege, hogy az illóolajok az orrüregbe jutnak, és a hátsó felszínén található szagló receptorokhoz kötődnek. Az általuk kiváltott inger egy átkapcsolódási lépés után kisebb részben a szaglókéregbe jut, ahol a szagok tudatosulnak. Nagyobb részük azonban az agy legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jut, ahol tudatosulás nélkül befolyásolják a közérzetet, hangulatot, érzelmeket, emlékeket. Ez alapján az illóolajokat a gyógyászatban leggyakrabban a készítmények illatosítására alkalmazzák, mert a gyógyszerhatást jelentősen befolyásolhatja a kellemetlen szag, vagy akár a kellemes illat.

Continue reading

Cickafark illóolaj, a kék csoda

Szerintem mindenki találkozott már a sebgyógyító és hámosító hatású Azulenol kenőccsel. Ez a gyógyszer régóta kapható patikában, első formáját már 1947-ben törzskönyvezték. A kenőcs jelenlegi összetételében cickafark illóolaj található, ennek köszönhető a jellegzetes kékes színe is. Az illóolajban található azulén a készítmény fő hatóanyaga, a segédanyagok pedig fehér viasz, szilárd paraffin, gyapjúviasz, fehér vazelin, és folyékony paraffin. Gyógyszer, nem natúrkozmetikum. 🙂

A közönséges cickafark (Achillea Millefolium) a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Illóolaja kiváló gyulladáscsökkentő és hámosító hatású. A kamazulén (azulén) adja az illóolaj kék színét, mely a drogban lévő proazulénből keletkezik a vízgőz desztilláció során.

20170421_145734-01

Az illóolajának főbb biokémiai összetevői: kámfor, 1,8-cineol, kamazulén. Emellett megtalálható még benne béta-pinén, E-kariofillén, és germakrén-D, szabinén, borneol és artemisiaketon.