Hogyan hozz létre saját kozmetikai vállalkozást – 2. rész

Vissza a bloghoz. 🙂

Az a legfőbb tapasztalatom, hogy a személyes kapcsolattartás nagyon fontos. Így könnyen tudunk igazodni a helyi ÁNTSZ Népegészségügyi Főosztály elvárásaihoz. Persze mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, de hogy mely dokumentumokon van a hangsúly, az változhat.

DSC_2639-1

Ahhoz, hogy az ÁNTSZ megadja a gyártási engedélyt, az alábbi információkat, dokumentumokat készítettem össze:

 • Vállalkozás adatai
 • Nyilatkozat a műhely részéről, hogy használhatom azt és minden feltételt biztosít a kozmetikumok készítéséhez. (A műhelybérléssel rengeteg plusz energiát takarítottam meg, ami a vállalkozás kezdetén nagyon hasznosnak bizonyult.)
 • Műhely beosztása
 • Legionella kockázatbecslés a műhelyre vonatkozóan
 • GMP
 • ISO 22716:2007
 • Gyártási lap minta
 • Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatról igazolás (kiskönyv)
 • KBIR tevékenység bejelentésről egy igazolás
 • Kémiai kockázatértékelés
 • CPNP regisztráció (regisztrációs számok, a terméklista kinyomtatva)
 • TID és mellékletei, mikrobiológiai- és stabilitás vizsgálati jegyzőkönyvek
 • Címketerv

A termékek részletes ellenőrzése ilyenkor nem történik meg, az ÁNTSZ csak arra kíváncsi, hogy minden feltétel adott-e a kozmetikumok gyártásához.

A bejelentéstől számított 30 nap az nagyon rövid, ha mindent akkor kezdünk el intézni. Érdemes előre elkezdeni. A mikrobiológiai vizsgálat és a stabilitásvizsgálat akár több hét is lehet. A kémiai kockázatbecsléshez pedig elég nehezen találtam olyan céget, aki megfizethető áron és viszonylag gyorsan készíti el a jegyzőkönyvet. A biztonsági adatlapokat is érdemes időben elkezdeni összegyűjteni, nem minden cég küldni azonnal. Ezek alapján lehet készíteni a TID-et, aminek a megírása megint heteket vesz igénybe. Saját magamnak persze gyorsabban megcsináltam. 🙂

Az ÁNTSZ átnézte a dokumentumokat, lemásolt magának pár dolgot, és készített egy jegyzőkönyvet. Minden rendben volt szerencsére.

 

 

 

Advertisements

“Sosem használtam előtte olajat, de jó”

Bemutatom azt a szérumot, amit elsősorban a saját arcbőröm számára fejlesztettem ki. Esténként használom, arckrém helyett. ❤

PURE #44 arcápoló olajszérum

Magas linolsav tartalmú, faggyútermelést szabályozó, és gyulladáscsökkentő hatású összetevőkkel, melyek segítik a tisztább, egyenletesebb arcbőr elérését.

Untitled-4

Ingredients: Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Citrullus Lanatus Seed Oil, Nigella Sativa Seed Oil*, Punica Granatum Seed Oil*, Oenothera Biennis Oil*, Tocopherol
* ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó összetevő

A kisorsolt tesztelők kommentjei a pure #44 szérumra:

 • Sosem használtam előtte olajat, de jó.
 • Jó illata van, tetszik, hogy teljesen természetes, rugalmasabbá, hidratáltabbá teszi a bőrt.
 • Az illata nem kellemetlen. Kevésbé hagy olajos érzetet a bőrön, mint számítottam rá. Amióta használom, nem annyira gyulladtak a pattanásaim, mint előtte.
 • Állaga a megszokott olajos, illata semleges, természetes. Lassan szívódik be a bőrömbe, de ez nem a termék hibája, az én bőröm minden olajos állagú termékkel így viselkedik. Első használat után érezhetően puhább lett a bőröm és egységesebb a bőrképem. Egy heti folyamatos használat után alig van pattanásom és nem jelentek meg újak.
 • Gyógynövényes illatú.
 • Nincs erőteljes illata, ami szerintem jó. Bár az fura, hogy teljesen elnyomja az arckrémem illatát, amit amúgy szeretek, de így nem érzem. 🙂 (Az arckrémembe csepentettem 2 cseppet este.) Kicsit zsírosnak érzem utána a bőrőm. De amikor felkeltem reggel, nem rémlett, hogy zsíros lett volna, úgyhogy ez teljesen oké. Egy nagyon icipicit mintha csípne helyenként. De ilyen előfordult már más termékkel is és néhány nap használat után el is fog múlni szerintem.
 • Nem ütköztem problémákba a tesztelés során, 2 hétnek el kellett telnie hogy lássam a tényleges változást. Mialatt használtam a terméket nem jelentek meg gyulladt pattanások és amik voltak, azok is kicsik és hamar elmúltak. Összességében pozitív véleménnyel vagyok róla. 🙂

Bemutatom a saját kozmetikai márkámat: DROP ORGANICS

Fogadjátok szeretettel. 🙂

Sokáig tartott, mire kitaláltuk a végleges nevet. A Cirmi és Bakcsó hosszú ideig ringben volt, aztán jött a drop organics, és minden addigi ötletet lesöpört a színről.drop organics

A drop organics arcápoló olajszérumok válogatott növényi olajok keverékeiből állnak. Az olajok tulajdonságainak és zsírsavösszetételének figyelembevételével alkottam meg ezeket a teljesen természetes készítményeket. Mindegyik vegyszermentes, vegán, tartósítószerek és mesterséges tenzidek hozzáadása nélkül készül. Elsősorban biogazdálkodásból származó növényi olajokat használok, hogy támogassam a bőröd egészségét és egy kis lépéssel én is hozzájáruljak a fenntarthatóbb jövőhöz.

#natural #vegan #crueltyfree

Minden termékem:

 • vegán
 • tartósítószer-mentes
 • kőolajszármazék-mentes
 • parabénmentes
 • színezőanyag-mentes
 • mesterséges illatanyagmentes
 • szilikonmentes
 • pálmaolaj mentes
 • állatkísérlet-mentes

A termékeket hamarosan bemutatom.

#droporganics

Hogyan indítsunk kozmetikai vállalkozást?

Roppant izgalmas időszakot élek meg, és úgy döntöttem, hogy leírom a folyamatot magam és mások számára is. Hogy mi történik éppen?

Elindítom a saját kozmetikai vállalkozásomat!

 

Így kezdődött minden…

Emlékszem, hogy a gyógyszergyár irodájában ülve a munkatársamnak mutattam egy “álom” termékskálát, hogy ehhez hasonló kozmetikumokat szeretnék gyártani. Ez a kép eleinte tényleg csak egy merész álom volt. Aztán telt múlt az idő, és elkezdtem tenni annak érdekében, hogy az álom valóra váljon. Nagyon apró lépésekkel, de elindultam valamerre. Még magam sem tudtam pontosan, hogy merre. Jelentkeztem tanfolyamokra, rengeteget tanultam, olvastam és persze árgus szemekkel figyeltem az arcbőrömet. A fő inspiráció mindig is az volt, hogy a saját bőrömet rendbe tegyem, és rájöjjek a felnőttkori pattanásaim kialakulásának az okára. Rendeltem alapanyagokat, készítettem termékeket, folyamatosan kísérleteztem. Hogy mi az eredménye a sok munkának? A bőröm egyre szebb. Nem tökéletes, de egyre szebb és egészségesebb.

Most itt tartok. Visszafordíthatatlanul ráléptem AZ ÚTRA. Saját kozmetikai vállalkozást alapítottam és hamarosan kaphatóak lesznek a kozmetikumaim! 🙂

Az a célom, hogy másokkal is megosszam a tapasztalataimat, és megismertessem a termékeimet. Roppant módon élvezem a tervezést, a gyártását és a kísérletezést. A pozitív visszajelzések pedig mindig örömmel töltenek el, mert ilyenkor azt érzem, hogy segíteni tudtam. Hozzátettem ahhoz, hogy mások is megtalálják bőrük természetes egyensúlyát és kicsit boldogabban ébredjenek. Mindezt natúr kozmetikumokkal.

kozmetikum tervezés

Hogyan indítottam el a kozmetikai vállalkozásomat? (1. rész)

Cég alapítása: gondos mérlegelés után több szempontot figyelembe véve úgy döntöttem, hogy egyéni vállalkozóként indulok el. Ügyfélkapun keresztül szerencsére minden ezzel kapcsolatos ügyet el lehet intézni, és ez nagyon megkönnyítette a dolgomat. Az elején azt gondoltam, hogy pár kattintás, csak megadok néhány adatot, és kész is a regisztráció. Majdnem így is volt, de azért jópár kérdésnél kértem telefonos segítséget a könyvelőmtől. A vállalkozásom fő tevékenysége a “Testápolási cikk gyártása”, TEÁOR: 2042, további tevékenységem a “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”, TEÁOR: 4791. (Kicsit pontosabban az egyéni vállalkozók 6 jegyű ÖVTJ-kódokból választhatnak, de az első négy szám ugyanaz.)

értesítés

Műhely bérlése: saját gyártóhelyet nem szerettem volna építeni/engedélyeztetni, ezért keresetem egy bérelhető, engedéllyel rendelkező kozmetikumkészítő műhelyt. Miután regisztráltak egyéni vállalkozóként, megkötöttük a szerződést (az adószámom is szerepel a szerződésben).

Kamarai tagság: a kereskedelmi tevékenység végzése miatt kötelező a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a regisztrálás, és az éves díj befizetése. Interneten intézhető a regisztráció, de postára is kell menni.

Látogatás az ÁNTSZ-nél (Népegészségügyi Főosztály)

Ez már komoly téma, a gyártás engedélyeztetése a cél. Telefonon kértem időpontot az illetékes hölgytől, hogy személyesen megbeszélhessük a szükséges teendőket. A találkozó során rengeteg információval és két sárga csekkel gazdagodtam. 😉

20170917_142108

A hölgy részletesen elmondta, hogy mikre van szükségem ahhoz, hogy engedélyezze a gyártást. Alig bírtam jegyzetelni. A helyszíni szemle során többek között ellenőrizni fogja a műhelyt és a szükséges dokumentációt (biztonsági adatlapok, üzemorvosi vizsgálat, szemétszállítási szerződés.. stb.). Szerencsére a gyártóhelyre vonatkozó dolgok rendben lesznek, hiszen egy működő műhelyt fogok bérelni, de azért tisztában kell lennem mindennel, hiszen én vagyok a felelős, hogy az előírásoknak megfeleljek. Ami újdonság volt, hogy munkavédelmi szolgáltató által készített kémiai kockázatértékelést is kell készíttetnem. Nem tudom még pontosan, hogy ez mit takar, de utána fogok nézni. A termékekre vonatkozóan az alábbi pontokat érintettük: TID, CPNP regisztráció és GMP. A termékinformációs dokumentációt (TID) én fogom készíteni saját magam számára. Milyen szerencse, hogy gyógyszerész vagyok.

Az engedélyeztetés menete dióhéjban: a műhelybérleti szerződésemet mellékelve bejelentem a gyártási szándékot a helyi önkormányzatnál. Ők küldenek egy értesítést a Népegészségügyi Főosztályhoz, akik 30 napon belül egy helyszíni szemle során megbizonyosodnak arról, hogy minden szükséges előírásnak megfelelek-e és döntenek arról, hogy megadják-e a gyártási engedélyt.

Folyt.köv.

Megjegyzés: kicsit kutakodtam a leveleim között, és megtaláltam a képet!! 2 éve volt. Azóta mennyi minden történt… Persze a lenti kép is gyökeresen átalakult, mind a termékek tekintetében, mind pedig abban is, hogy teljesen bio/natúr vonalra tértem át.

kozmetikumok

 

Szezámolaj. Ha előkerül a borotva…

Sosem tudtam igazán, hogy milyen kozmetikai terméket használjak, ami megkönnyíti a szőrtelenítés folyamatát és a bőrömnek is jót tesz.

A fürdőkád mellett tartottam hígítatlan szezámolajat, mert az olajos arctisztítást próbálgattam vele. Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy miért ne lehetne kipróbálni a lábam szőrtelenítéshez is. Az eredmény csodálatos lett, így megosztom a tapasztalataimat.

20170813_100809-01

Miért használok szezámolajat szőrtelenítéshez?

 • természetes növényi olaj
 • az olajat alkotó vegyületek ápolják és védik a bőrömet (–> sima, puha bőr)
 • a borotva kiválóan csúszik rajta
 • enyhén gyulladáscsökkentő hatású olaj (–> nem lesz piros, irritált a bőröm)
 • más terméket nem kell használnom mellette
 • olcsó

Mi van a szezámolajban?

 A szezámolajat a szezám (Sesamum indicum L.) magjából sajtolással állítják elő. Az olajban található főbb zsírsavak a következők (Hsu et al. 2013):

 • olajsav (35-50%)
 • linolsav (35-50%)
 • palmitinsav (7-12%)
 • sztearinsav (3,5-6%)
 • palmitoleinsav (<0,5%)
 • γ-linolénsav (<1%)
 • eikozanoidok (<1%)

Az olaj el nem szappanosítható része lignánokat tartalmaz (pl. szezamin, szezamol). Ez a vegyületcsoport felelős a gyulladáscsökkentő hatásért. Emellett a szezámolaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint. Minden bőrtípusra jó, mélyen felszívódik.

Hogyan használom?

Borotválás előtt bekenem a nedves bőrt szezámolajjal. Ha végeztem a szőrtelenítéssel, leöblítem és megtörlöm a lábamat. A beszívódott olajtól a bőrömet rögtön puhának és simának érezem. Az a legjobb, hogy ez még másnap is érezhető.

Hol veszem a szezámolajat?

Natúrkozmetikai webshopból rendelem a bio, hidegen sajtolt szezámmag olajat (Cosmio, Ökokuckó, stb. …).

Nem lesz minden csupa olaj?

Natúrkozmetikai áruházakban lehet kapni pumpás adagolófejet barna gyógyszertári üvegekre. Így sokkal könnyebb adagolni az olajat, és nem fog mindenfelé kifolyni. Patikában általában kétfajta üveg kapható, 18 mm-es vagy 28 mm-es nyakú, én a 18 mm-eshez találtam adagolófejet.

20170811_173542

Annyi hátránya van a olaj használatának, hogy a kád falára rá tud tapadni, ezért gyakrabban kell takarítanom (mondjuk rengeteg olajat használok, nem csak szőrtelenítéshez). A másik hátrány, hogy a borotvát nehezebb tisztára mosni a használat után.