Illóolajok témakörben Dr. Böszörményi Andrea válaszolt a kérdéseimre

Kérlek, mutatkozz be röviden. Mivel foglalkozol most?

Dr. Böszörményi Andrea vagyok, 2003-ban szereztem gyógyszerész diplomát, azóta dolgozom a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézetében, jelenleg adjunktusként. 2006-ban Farmakognózia és Fitoterápia szakvizsgát tettem, 2011-ben PhD. tudományos fokozatot szereztem.

Kutatói munkám során főként illóolajos növényekkel, illóolaj összetételük gázkromatográfiás analízisével foglalkozom. PhD. munkámat zsálya és levendula fajok, szakgyógyszerészi dolgozatomat üröm fajok fitokémiai értékelése területén készítettem. Jelenleg számos hazai illóolaj előállító és forgalmazó céggel, valamint egyetemi és akadémiai intézettel együttműködésben végzem az illóolajok kémiai vizsgálatát. Szakmai érdeklődésem középpontjában jelenleg az illóolajok mellékhatásaiért felelős komponensek, valamint a központi idegrendszerre ható illóolajok értékelése áll.

Miért használjunk illóolajokat?

Az illóolajok az emberiség történelmének kezdetétől napjainkig jelentős szerepet játszanak a gyógyításban. Az illóolajok hatékonyságát a preklinikai vizsgálatokon túl humán vizsgálati eredmények is igazolják. Ezekben az illóolajok elérték, vagy megközelítették a szintetikus szerek hatásosságát, így alkalmazásuk reális alternatívát jelenthet a mindennapi gyakorlatban.

20170605_101830-01

Az illóolajok hatása szempontjából kiemelt jelentőségű a szaglás. A szaglás rendkívül komplex folyamat, melynek kutatásáért Linda Buck és Richard Axel 2004-ben Orvosi Nobel Díjat kapott. A lényege, hogy az illóolajok az orrüregbe jutnak, és a hátsó felszínén található szagló receptorokhoz kötődnek. Az általuk kiváltott inger egy átkapcsolódási lépés után kisebb részben a szaglókéregbe jut, ahol a szagok tudatosulnak. Nagyobb részük azonban az agy legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jut, ahol tudatosulás nélkül befolyásolják a közérzetet, hangulatot, érzelmeket, emlékeket. Ez alapján az illóolajokat a gyógyászatban leggyakrabban a készítmények illatosítására alkalmazzák, mert a gyógyszerhatást jelentősen befolyásolhatja a kellemetlen szag, vagy akár a kellemes illat.

Continue reading

Cickafark illóolaj, a kék csoda

Szerintem mindenki találkozott már a sebgyógyító és hámosító hatású Azulenol kenőccsel. Ez a gyógyszer régóta kapható patikában, első formáját már 1947-ben törzskönyvezték. A kenőcs jelenlegi összetételében cickafark illóolaj található, ennek köszönhető a jellegzetes kékes színe is. Az illóolajban található azulén a készítmény fő hatóanyaga, a segédanyagok pedig fehér viasz, szilárd paraffin, gyapjúviasz, fehér vazelin, és folyékony paraffin. Gyógyszer, nem natúrkozmetikum. 🙂

A közönséges cickafark (Achillea Millefolium) a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Illóolaja kiváló gyulladáscsökkentő és hámosító hatású. A kamazulén (azulén) adja az illóolaj kék színét, mely a drogban lévő proazulénből keletkezik a vízgőz desztilláció során.

20170421_145734-01

Az illóolajának főbb biokémiai összetevői: kámfor, 1,8-cineol, kamazulén. Emellett megtalálható még benne béta-pinén, E-kariofillén, és germakrén-D, szabinén, borneol és artemisiaketon.

Illóolajok összetétele

Az illóolajok egy rakás kémiai vegyületből állnak. Azt gondolnánk, ha egy növényről van szó, akkor annak csak egyféle illóolaja lehet, de ez nem így van. Az illóolajokat alkotó kémiai összetevők aránya egy fajon belül is változik, még akkor is, ha ugyanazt a növényi részt használták fel az illóolaj előállításához. Az összetételt ugyanis befolyásolja, hogy a növény honnan származik, milyen talajon nőtt, milyen volt az időjárás, és mikor gyűjtötték be a drogot. Az eltérő összetételű illóolajok terápiás hatásában is lehet különbség, ez az aromaterápiában kiemelt fontosságú.

20170512_104434-03

Egy illóolajnak tehát többfajta kemotípusa létezhet. Ezt az alapján határozzák meg, hogy jellemzően mely komponensek szerepelnek bennük legnagyobb mennyiségben. Például a rozmaring (Rosmarinus officinalis) illóolajnak több kemotípusa is ismert (cineol, kámfor, verbenon…) (PubMed cikk).

Ha nem csak párologtatáshoz szeretnénk használni az illóolajat, hanem masszázshoz vagy kozmetikumba, akkor érdemes beruházni, és megbízható gyártótól, jó minőségű illóolajat beszerezni.

Az alkalmazással kapcsolatban mindig tartsuk be a gyártó előírásait, és hígítatlanul bőrre ne használjunk illóolajat.

Minden a gin tonik miatt van – Skin & Tonic London

Sarah és Josh története egy gin tonikkal kezdődött. Később közösen megálmodták és létrehozták a Skin & Tonic London céget, a biokozmetikumokat készítő családi vállalkozást Londonban.

20170421_145113(1)

Alapelvük, hogy maximum 7 összetevőt használnak minden terméküknél. Kistermelőktől vásárolnak vagy Fair Trade termékeket használnak, és bio alapanyagaik a Soil Association által minősítettek.

Normál/kombinált bőrre való termékeket próbáltam ki és használok most is, jöjjenek a tapasztalatok.

Skin & Tonic London – Steam Clean

Ez egy arctisztító balzsam, könnyen olvadó, vajszerű formulával. Szőlőmag olaj és sáfrányos szeklice olaj a fő két összetevő, emellett méhviasz is van benne, amitől mégis szilárd lesz a termék. A használata egyszerű: egy kis mennyiséget a bőrömbe masszírozok, forró vizes kendővel beborítom az arcom egy rövid időre, majd a végén letörlöm az egészet. A pamut kendő három dolog miatt fontos: 1: meleg maszkként funkcionál, amíg az arcomon van, 2: sima vízzel nem jön le az arctisztító, ezzel tudom rendesen letörölni, és 3: amíg áttörlöm az arcomat, az elhalt hámsejtek is gyengéden eltávolítom. Az arctisztító kendőt véletlenül otthagytam a barátnőméknél (meg a kabátomat is…), így most egy kisebb törölközőt használok helyette. Teljesen jó ez is.

Használat után: puha, selymes tapintású arcbőr √, smink ⊗, és nem lesznek tőle pattanásaim 🙂

20170429_125615.jpg

Ingredients:

 1. Vitis vinifera (grape) seed oil *,
 2. Carthamus tinctorius (thistle) seed oil *
 3. Cera alba (beeswax) *
 4. Borago officinalis (borage) seed oil *
 5. Eucalyptus globulus (eucalyptus) leaf oil *
 6. Mentha spicata (spearmint) herb oil *
 7. Tocopherol (vitamin E)

*Certified organic by the Soil Association

 

Skin & Tonic London – Detox Beauty Oil

Tisztító hatású olajszérum zsíros, kombinált bőrre. A megtisztított arcbőrre elég pár cseppet felvinni és bemasszírozni (nekem 3 csepp az adagom). Nagyon gyorsan beszívódik, könnyű, “száraz” tapintású olajkeverék. Az illata friss, inkább zöldségesnek mondanám. Különlegessége a benne található dinnyemag olaj és a feketeköménymag olaj. A leírás szerint a szérum meggátolja a baktériumok szaporodását, szabályozza a faggyútermelődést és megelőzi a pattanások kialakulását.

20170429_132841

Tapasztalat: több, mint egy hete használom az arctisztítóval együtt. Az arcom kitisztult, és alapvetően gyulladástól, pattanásoktól mentes. (Sáláláááá :)) Elégedett vagyok. Köszi S&T!

Ingredients:

 1. Simmondsia chinensis (jojoba) seed oil *
 2. Cirullus lanatus (watermelon) seed oil *
 3. Nigella sativa (black cumin) seed oil *
 4. Citrus aurantium bergamia (bergamot) fruit oil *
 5. Citrus aurantium amara (petitgrain) leaf oil *
 6. Tocopherol (vitamin E)

*Certified organic

Dr. Blázovics Anna válaszai natúrkozmetikumokkal és táplálkozással kapcsolatos kérdéseimre

Kérem, egy pár szóval mutatkozzon be! Mivel foglalkozik jelenleg?

Nevem Blázovics Anna, szakmám szerint biokémikus, az orvostudomány doktora, habilitált egyetemi tanár vagyok, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet korábbi igazgatója, jelenleg professzora, a Budapesti Corvinus Egyetem c. egyetemi tanára.

Részt veszek a „Gyógynövények a kozmetikában” című tantárgy oktatásában, tekintettel annak orvos- és gyógyszerész-biokémiai vonatkozásaira. Kutatási témám közvetve kapcsolódik a kozmetikához, mivel munkatársaimmal a természetes hatóanyagok jelentőségét tanulmányozzuk a redox-homeosztázis változására.

A gyógynövényeket tartalmazó kozmetikumok egyre népszerűbbek. Hogy látja ezt a folyamatot? Észrevehető az elmozdulás a tudományban vagy az oktatásban?

Valóban megnövekedett a gyógynövénytartalmú kozmetikumok kereslete. Mondhatnánk azt is, hogy reneszánszát éli a gyógynövények kozmetikumokban történő alkalmazása. Ugyanakkor – véleményem szerint – sajnos még mindig nagyon messze vagyunk az optimális alkalmazástól. Nem a magas szintű oktatással és nem a kutatással van baj, hanem a rossz reklámokkal és a helytelen alkalmazásokkal. Sajnos nagy késéssel, vagy nem mindig jutnak át az új eredmények a gyártókhoz, és a fogyasztókhoz. Sokszor a gyors meggazdagodás reményében állítanak elő készítményeket, majd nagy hírveréssel terítik azokat a piacon. Nem kívánok semmit sem reklámozni, de felhívom a figyelmet azokra a készítményekre, amelyek sok éve, vagy évtizedek óta vannak forgalomban.

A vásárlók információi sokszor szegényesek a készítményekkel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy szakembertől, azon belül orvostól, gyógyszerésztől, kozmetikustól, vagy a „szomszédasszonytól”, netán az internet valamelyik marketing honlapjáról jutnak hozzá a kívánt ismeretekhez.

IMG_20170313_141826_037.jpg

Mik lehetnek a növényi kivonatokat magas százalékban tartalmazó kozmetikumok előnyei és veszélyei?

A hátránnyal kezdem. A legveszélyesebb, ha a készítmény ismeretlen származású, ha olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a felhasználók szempontjából egzotikusak, eddig nem találkoztak a gyógynövényekkel. Problémát jelent, ha a biológiailag aktív anyagok allergiás reakciókat váltanak ki. Ha nem a megfelelő drog kerül a készítménybe, vagy a készítményeket hamisítják. Itt gondolni kell a származási helyre, a termesztési körülményekre, a begyűjtés idejére, módjára, de a véletlen vagy szándékos szennyezésekre is. Még sorolhatnék számos más tényezőt, de senkit sem akarok félelemben tartani. Az egyszerűség kedvéért leszögezem, hogy biztonságos helyről kell beszerezni a készítményeket.

Continue reading

Feller Adrienn: Zöld esszencia

Ez volt az a kis üvegcse, amibe egy tanfolyamon mit sem sejtve beleszagoltam, és az illata rögtön magával ragadott. Mikor utánanéztem, hogy mi is ez pontosan és milyen illóolajok vannak benne, azt gondoltam, szeretném kipróbálni. És tessék. 🙂

Adrienne Feller: Zöld esszencia

20170421_145930

Általános hatása: gyulladáscsökkentő. Főbb összetevők: olasz szalmagyopár-, vietnámi eukaliptusz-, varádics-, levendula-, teafa illóolaj, kalabafa-, orbáncfű olaj.

Az illatát nem fogom tudni pontosan megfogalmazni, pedig próbáltam. Itt van a laptop mellett, csak lecsavarom a kupakját, és beleszippantok. 🙂 Mindenesetre annyi biztos, hogy nagyon összetett és izgalmas kompozíció. Kicsit édeskés, fűszeres, talán citrusos. Szív illat, fej illat.. mi is van még? Ebben nem vagyok jó… 🙂

Különféle gyulladások kezelésére ajánlják. Én arra gondoltam, hogy arckrémbe vagy szérumba fogok keverni belőle, illetve kipróbálom, hogy a villám pakolásommal hogy működik. Levendula helyett ezt fogom belecseppenteni.

IMG_20170421_170017_652

A cég honlapjára az alábbi receptek kerültek fel: arcüreggyulladás 1-1-cs 4x/nap, fülgyulladás 1-cs 4x/nap, ízületi gyulladás 8-10 cs 4x/nap, teniszkönyök 8-10cs 4x/nap.

Itt megnézhetitek az Útitárs szett többi darabját is: Panarom. A Kék és a Fény esszencia nekem még nagyon szimpatikus.

Deo stift házilag – DIY

Kipróbáltam több, mások által készített natúr dezodort is (tesztek: krémdezodor és stift), de úgy gondoltam, hogy készítek sajátot. Így olyanra formálhattam az összetételt, amilyenre szerettem volna. Mint mikor a saját pesto receptedet állítod össze. Kényelmes megvenni a boltit, de ha a friss bazsalikom ízét megérzed, az mindent felülír. Nem? 🙂

20170412_102828

A dezodor készítése egyszerű, bátran fogjatok neki Ti is. A lenti recepttel egy kényelmesen használható és hatékony dezodort sikerült készítenem. Könnyen megolvad a bőrömön, de elég szilárd ahhoz, hogy stiftes tokba kerüljön. Ami fontos, hogy az izzadást nem fogja meggátolni, viszont a szagokat semlegesíti, plusz fehér sem lettem tőle.

Recept, ami egy deo stifthez elegendő:
10 g méhviasz
10 g kakaóvaj
28 g sheavaj
6 g szódabikarbóna
2 g cink-oxid
4 g olaj
10 csepp levendula illóolaj
10 csepp teafa illóolaj

Szükséges eszközök: egy mérleg, egy edény amiben melegíted a masszát (főzőpohár), egy másik edény a vízfürdőhöz, egy keverő alkalmatosság (üvegbot) és egy stiftes tubus.

A dezodor készítése:

 1. vízfürdőben egy főzőpohárban felolvasztom a méhviaszt és a kakaóvajat
 2. hozzáteszem a sheavajat és elkeverem, hogy ez is felolvadjon, majd kiveszem a vízfürdőből
 3. a szódabikarbónát és a cink-oxidot hozzákeverem
 4. végül az olajat és az illóolajokat is beleteszem
 5. folyamatosan keverem, és ha már kezd hűlni és sűrűbbé válni a massza, akkor gyorsan a stiftes tubusba töltöm
 6. hűtőbe teszem pár órára (egy éjszakára)

Tippek:

 • A szódabikarbónát mozsárban finomra lehet porítani, hogy kellően apró szemcsés legyen.
 • A deo stift tubusát alulról célszerű megtölteni és ebben a helyzetben betenni a hűtőbe. Így szép sima, domború felületű lesz a dezodorunk.
 • Zsálya illóolajat is lehet használni, az is hatékony antimikrobás hatású