Az epidermisz és barátai

Azt mindenki tudja, hogy a bőr részei a hám, az irha és a bőralja (epidermis, dermis, subcutis). Eddig rendben. Le is rajzolom, tessék (na, ki a művész a családban??).hamirhaboralja

Nézzük a hámot bővebben. 5 rétegből áll, ezek sorrendben a bőr felszíne felé a következők: bazális réteg, tüskés réteg, szemcsés réteg, fénylő réteg, szaruréteg (stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum, stratum corneum). A hámsejtek (keratinocyták) kb. 1 hónapos életük során a bazális rétegből a bőr felszíne felé vándorolnak. Útjuk során folyamatos átalakuláson mennek végbe: szerkezetük módosul, víztartalmuk csökken, végül elvesztik a sejtmagjukat és élettelen sejtekké válnak. Az epidermisz legfelső rétegét, a stratum corneumot, ezek az elhalt hámsejtek építik fel, közöttük pedig lipidréteg található. Tégla-habarcs modellel szemléltetve a tégla a keratinocyta, a habarcs a lipidréteg. teglahabarcs

A szaruréteg barrierként funkcionál, azaz megvédi a bőrünket a vízvesztéstől és segít meggátolni, hogy a kórokozók vagy az idegen anyagok akadály nélkül bejuthassanak a szervezetünkbe. Ezért amit a bőrünkre kenünk, ezzel a réteggel találkozik először. Vagy a lipidrétegen, vagy a szarusejteken kell áthaladnia ahhoz, hogy a bőr mélyebb rétegeit elérje. A harmadik út a faggyúmirigyen keresztül vezet.
A keratinocytákat fehérjék kapcsolják össze, amik ha károsodnak, bekövetkezik a hámlás. Ez természetes folyamat, a szervezet így távolítja el végérvényesen a bőrfelszínről az elhalt hámsejteket. Az ezért felelős fehérjebontó enzimek megtalálhatóak a bőrben, de enzimes pakolásokkal vagy AHA/BHA savas kezeléssel ezt a folyamatot elősegíthetjük.

Az irha rétegben találhatóak a bőr rugalmasságáért felelős rostok (kollagén, elasztin), és a bőrfüggelékek (szőrtüsző, faggyúmirigy, verejtékmirigy). Ha sérüléskor a hám alatti irha réteg is károsodik, akkor hegképződéssel gyógyul a seb. Többek között ezért is bízzuk szakemberre a mitesszerek kitisztítását. Aki keloidos hegképződésre hajlamos, az fokozottan figyeljen erre.

A bőralja a legegyszerűbb, de nem különösebben érdekes. Főként zsírszövetből áll. Melegen tart, energiát ad és véd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s